Mensen die tijdens Covid geen miljarden gespaard hebben: ING

Image source - Pexels.com


Nederlandse huishoudens zijn niet van plan om het opgebouwde spaargeld van de coronacrisis op korte termijn uit te geven. Volgens economen van ING wordt naar schatting slechts een kwart van het bespaarde geld opnieuw uitgegeven. Inwoners van het land legden 22 miljard euro meer opzij dan ze normaal zouden hebben tijdens de pandemie.

Volgens ING is er in de 16 maanden van maart 2020 tot juni 2021 naar schatting 57 miljard euro bespaard. Zelfs zonder de pandemie zouden de besparingen zijn toegenomen, maar zeker niet in deze mate, zeggen experts. De besparingen namen vooral toe omdat er minder mogelijkheden waren om geld uit te geven toen restaurants gesloten waren en reizen beperkt werd.

ING constateert dat het bespaarde geld tijdens de pandemie ongelijk verdeeld is over huishoudens. Mensen die voor de crisis al aardig wat spaargeld hadden, bouwden het meeste op. Ongeveer 71 procent van de spaartegoeden deed zich voor bij de rijkste 50 procent van de huishoudens. Een eerder onderzoek van De Nederlandsche Bank leverde dezelfde bevindingen op.

De behoefte aan dringende uitgaven is groter bij huishoudens met lagere inkomens, zo blijkt uit onderzoeken, aldus ING. Daarnaast zijn hoger opgeleiden meer geneigd om te sparen dan lager opgeleiden.

Uitgaven aan restaurants, recreatie of cultuur zullen minder snel terugkeren naar het niveau van voor de pandemie, stelt ING. “Iemand die bijvoorbeeld een jaar niet op restaurant is geweest, gaat na een lockdown-periode ook niet ineens elke dag uit eten”, stellen de economen.

De huishoudens die tijdens de coronaviruspandemie de meeste extra besparingen hebben verzameld, besteden ook een relatief groot deel van hun normale uitgaven aan levensstijl en ervaringsgerichte diensten. Als die huishoudens niet onmiddellijk terugkeren naar het bestedingspatroon van vóór de pandemie, zal een kleiner deel van de extra besparingen worden besteed, aldus de economen. Ze voegden eraan toe dat Nederlanders doorgaans minder geneigd zijn om snel grote sommen geld uit te geven.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?