Mensen die Sinterklaas vieren ondanks Covid-regels

Image source - Pexels.com


De strengere coronamaatregelen die het kabinet zondag heeft ingevoerd, lijken weinig effect te hebben gehad op de plannen van Nederlanders om Sinterklaas te vieren. Gezinnen zijn nog steeds van plan om op 5 december bij elkaar te komen, meldt RTL Nieuws na gesprekken met online dateplanners en een verhuurbedrijf van Sinterklaas en Piet.

Datumprikker, een website en app voor het inplannen van afspraken, heeft ongeveer evenveel sinterklaasafspraken gepland als in 2019, voor de pandemie. “Sinds de persconferentie van vrijdag is er een afname van 12 procent van alle gemaakte afspraken”, zegt Paul Bongers van Datumprikker tegen RTL. “Maar kijken we alleen naar de sinterklaasafspraken, dan zien we een kleine daling van 5 procent ten opzichte van de afspraken die in 2019 zijn gemaakt. Het lijkt er dus op dat 19 van de 20 afspraken rond 5 december doorgaan.”

Vorig jaar was er ook een gedeeltelijke lockdown rond 5 december. Vergeleken met toen staan ​​er dit jaar 88 procent meer sinterklaasafspraken gepland, aldus Bongers. “Met kerst is het zelfs meer dan het dubbele: er staan ​​125 procent meer afspraken gepland dan vorig jaar.” Hij benadrukte dat hij niet weet of mensen zullen besluiten hun sinterklaasfeest op een Covid-veilige manier te doen, zoals een Zoom-bijeenkomst. De gemiddelde groepsgrootte van geplande evenementen is ongeveer acht mensen, zei hij.

Datumplannersite Lootjestrek.nl gaf RTL vergelijkbare cijfers. “We kunnen niet zien of mensen samen Sinterklaas vieren of met iets anders creatiefs komen, maar we kunnen zien dat mensen het vieren”, zegt oprichter Arjan Kuiper. Uit een enquête van Lootjestrek.nl voorafgaand aan de persconferentie van vrijdag bleek dat er dit jaar net zoveel sinterklaasfeesten op de planning staan ​​als in 2019. “Uit de cijfers blijkt dat de meerderheid van de mensen van plan was om voor de persconferentie bij elkaar te komen. Er kunnen bijvoorbeeld afspraken worden gemaakt , om samen te komen met de familiebubbel. Of videobellen met grootouders en op afstand vieren. Ik weet niet hoe de meeste mensen de avond hebben georganiseerd, maar uit onze cijfers blijkt dat Pakjesavond wordt gevierd met een gemiddelde groepsgrootte van zeven tot acht personen .”

De Amsterdamse Sint Nicolaas Centrale en Hulpsinterklaas, bij wie je een Sinterklaas of Piet kunt huren om je feest te komen bezoeken, heeft sinds de persconferentie weinig afmeldingen van particulieren gehad, zegt organisator Dirk Bloothoofd tegen RTL. Volgens hem heeft de organisatie alle klanten laten weten dat de bezoeken onder bepaalde voorwaarden kunnen doorgaan. “Het is niet aan ons hoeveel mensen er in een kamer zijn. Maar we hebben onze eigen voorzorgsmaatregelen genomen.” Bezoeken worden geannuleerd als er een Covid-19-infectie rond een klant was, en alle Sinterklaas- en Piet-acteurs moeten een toegangspas voor het coronavirus laten zien voordat ze worden verzonden.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?