Meer dan 1.000 coronavirusinfecties tot nu toe verbonden aan Amsterdam Dance Event

Image source - Pexels.com


Bij zeker 1.027 mensen die de editie 2021 van het Amsterdam Dance Event in 2021 bijwoonden, werd later de besmetting met het coronavirus vastgesteld, blijkt uit nieuwe cijfers van de GGD Amsterdam, de GGD Amsterdam. De organisatie denkt dat vele anderen waarschijnlijk besmet zijn geraakt als gevolg van de verlenging van het evenement, dat plaatsvond van 13 tot 17 oktober.

De GGD zegt dat er meerdere besmettingen zijn gevonden onder bezoekers van 83 evenementen die in het kader van het muziekfestival werden georganiseerd. Het jaarlijkse evenement leverde dit jaar in totaal 350 evenementen op, verspreid over 140 locaties.

Het festival trok veel bezoekers uit het buitenland die na thuiskomst minder snel een besmetting melden bij de Nederlandse gezondheidsautoriteiten. Bovendien zei de gezondheidsdienst dat niet alle mensen die in eigen land positief testen, deelnemen aan bron- en contactopsporing. Degenen die wel deelnemen, hebben misschien niet aangegeven dat ze aanwezig waren op een ADE-feest.

Die drie redenen zijn de sleutel tot de theorie van de GGD dat er veel andere besmettingen aan het evenement waren gekoppeld. Daarnaast merkte het op dat door de ruime beschikbaarheid van zelftestkits voor het coronavirus sommigen die thuis positief testen, mogelijk niet komen opdagen voor een officiële test bij de GGD.

Het zevendaagse gemiddelde aantal dagelijkse besmettingen met het coronavirus in Nederland was 3.270 op 17 oktober, de dag waarop Amsterdam Dance Event werd afgesloten. Dat cijfer is in twee weken tijd meer dan verdubbeld tot 7.459. Het gemiddelde dagelijkse aantal besmettingen in Amsterdam is gestegen van 125 naar 279.

Afgelopen maand zijn er naar schatting 300.000 tickets verdeeld voor Amsterdam Dance Event. Vanwege de beperkingen van het coronavirus moesten binnenevenementen zonder vaste zitplaatsen op dat moment maximaal 75 procent van de capaciteit van de locatie bevatten. Alle bezoekers van evenementen moesten een toegangspas voor het coronavirus tonen om binnen te komen.

De pas kan in Nederland alleen legitiem worden verkregen door mensen die ofwel volledig zijn ingeënt tegen Covid-19, recentelijk zijn hersteld van een coronavirusinfectie, of met een negatieve diagnose voor de infectie binnen 24 uur na binnenkomst.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?