Magnesium is precies wat je lichaam nodig heeft


Het essentiële (macro)mineraal magnesium is enorm belangrijk voor de gezondheid. Magnesium is het vierde grootste mineraal in het lichaam in hoeveelheid, na calcium, kalium en natrium. Het lichaam bevat ongeveer 21 tot 28 gram magnesium; 60% ervan is ingebouwd in botweefsel en tanden; 20% zit in spieren, 20% in andere zachte weefsels en lever, minder dan 1% circuleert in het bloed. 99% van al het magnesium bevindt zich in cellen (intracellulair) of in botweefsel en 1% in de extracellulaire ruimte. Onvoldoende inname van magnesium via de voeding leidt tot gezondheidsproblemen en verhoogt het risico op een reeks chronische ziekten, waaronder osteoporose, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Net als in andere (geïndustrialiseerde) landen bevat de voeding van veel Nederlanders minder magnesium dan wordt aanbevolen.

Centrale rol in energiemetabolisme en celprocessen

Om te kunnen functioneren hebben lichaamscellen de beschikking over energierijke ATP-moleculen (adenosinetrifosfaat). ATP initieert talloze biochemische reacties door energie vrij te geven die is opgeslagen in de staart van het molecuul dat bestaat uit drie fosfaatgroepen. Hierdoor ontstaat ADP of AMP (door respectievelijk 1 of 2 fosfaatgroepen af ​​te splitsen). ADP en AMP worden vervolgens gerecycled tot ATP, een proces dat duizenden keren per dag plaatsvindt. Het aan ATP gebonden magnesium (Mg2+) is essentieel om ATP te kunnen splitsen zodat er energie vrij kan komen. Meer dan 300 enzymen hebben magnesium nodig als cofactor, inclusief alle enzymen die ATP maken of consumeren en enzymen die betrokken zijn bij de synthese van DNA, RNA, eiwitten, lipiden, antioxidanten (inclusief glutathion), immunoglobulinen en prostaglandinen, onder andere.

Lees ook:  'Vertel de oorlog maar niet!' het Nederlandse woordenboek invoeren

Andere functies van magnesium

  • Magnesium is essentieel voor de synthese en activiteit van ‘second messengers’ zoals cAMP (cyclisch adenosine monofosfaat), die verantwoordelijk zijn voor de intracellulaire overdracht van signalen van bijvoorbeeld hormonen en neurotransmitters die zich aan het celoppervlak binden. Dit maakt communicatie tussen cellen mogelijk.
  • Magnesium speelt een rol bij de celcyclus en celapoptose.
  • Magnesium stabiliseert celstructuren zoals DNA, RNA, celmembranen en ribosomen.
  • Magnesium is betrokken bij de regulatie van calcium-, kalium- en natriumhomeostase (elektrolytenbalans) door het activeren van ATP/ATPase-pompen (natrium-kalium-, natrium-calcium-, natrium-magnesium- en calcium-magnesiumpompen) die zorgen voor het actieve transport van elektrolyten langs de het celmembraan en ook de membraanpotentiaal (elektrische spanning over het membraan).
  • Magnesium is een fysiologische calciumkanaalblokker. Magnesium bevordert spierontspanning, terwijl calcium (samen met kalium) zorgt voor spiercontractie (skeletspier, hartspier, gladde spier). Magnesium kalmeert en calcium prikkelt zenuwcellen. Magnesium remt de bloedstolling, terwijl calcium deze activeert. De concentratie magnesium is intracellulair hoger dan extracellulair; met calcium is dit omgekeerd. Het in cellen aanwezige magnesium is belangrijk voor het celmetabolisme, celcommunicatie, regulatie van lichaamstemperatuur, elektrolytenbalans, spiercontractie, overdracht van zenuwimpulsen, hartritme, bloeddrukregulatie, immuunsysteem, endocriene systeem en bloedglucoseregulatie. Het in botweefsel opgeslagen magnesium fungeert als magnesiumreservoir en bepaalt mede de kwaliteit van botweefsel; terwijl calcium botweefsel hard maakt, zorgt magnesium voor enige flexibiliteit zodat botten minder snel breken.
Lees ook:  Noord-Hollandse steden onderzoeken onteigening joodse eigendommen

Plaats een reactie