Maastricht presenteert plannen voor Koningsdag “in volle gang”

Image source - Pexels.com


De gemeente Maastricht maakte dinsdagmiddag haar programma voor Koningsdag bekend. De stad is verheugd om Koningsdag dit jaar “in volle gang” te houden, zei burgemeester Annemarie Penn-te Strake bij de uitreiking, meldt 1Limburg. “Wij kunnen niet wachten!”

De koninklijke familie zou in 2020 de 53e verjaardag van koning Willem-Alexander vieren in Maastricht. Maar toen sloeg de pandemie van het coronavirus toe en werden de festiviteiten afgelast. Koningsdag werd thuis gevierd. Vorig jaar werd in Eindhoven een afgezwakte Koningsdag gevierd. Dit jaar gaan Willem-Alexander en zijn gezin naar Maastricht om zijn 55e verjaardag te vieren.

“We zijn allemaal opgewonden. Het was een lange en bochtige weg om hier te komen”, zei Penn-Te Strake. “Koningsdag is voor ons een moment van samen zijn, om te laten zien dat we bij elkaar horen en samen een feestje kunnen vieren. Onze stad is als geen andere stad. Voor mensen buiten en binnen de regio.”

Het thema voor Koningsdag dit jaar is “Leef” – Nederlands voor “live”, maar wat in de regio ook “lief” en “warm” betekent, legt programmaleider Serve Hermans uit. “Dat willen we in alle facetten laten zien.”

Muziek staat centraal op het programma, te beginnen met drie verschillende brassbands die paraderen over de Sint Servaasbrug. In samenwerking met andere orkesten treedt DJ-duo Lucas & Steve op in het Stadspark. Rieu en het Johan Straus-orkest spelen op het Onze Lieve Vrouwplein een bijzondere wals voor de koninklijke familie. Zangeres Beppie Kraft treedt ook op.

In Het Bat krijgen de gemeenten in Zuid-Limburg de kans om zich te laten zien. Zo komt er een mini-Pinkpop festival, kenmerkend voor de gemeente Landgraaf. Het programma zal ook aandacht besteden aan Europa. “Maastricht is de meest Europese stad van Nederland. Hier werd ook het beroemde verdrag getekend”, aldus Hermans.

Ook komt er een ‘leesbord Maastricht’. De Koninklijke familie zal Maastrichtse woorden moeten ontrafelen in de vorm van een moderne escape room. Als ze winnen, krijgen ze de sleutel van het stadscentrum. De familie kan dan te voet naar het hart van de stad, waar ze terechtkomen op een “Bourgondische boulevard” voor typisch Limburgse lekkernijen.

De Bredestraat wordt omgetoverd tot een hall of fame waar het lokale clubleven zich volledig kan laten zien. Op het Vrijthof zal Rowwen Heze optreden. En het programma wordt afgesloten met het Limburgse volkslied op het Vrijthof.

Hermans waarschuwde dat er door omstandigheden als de oorlog in Oekraïne mogelijk wijzigingen in het programma komen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?