Maastricht maakt einde aan blackface Zwarte Pieten bij aankomst Sinterklaas

Image source - Pexels.com


Piets besmeurd met as en roet zullen de enige Sinterklaasassistenten zijn op zijn aankomstfeest in Maastricht. “Sint is verheugd te kunnen melden dat zijn helpers eindelijk hun nieuwe verschijning kunnen laten zien”, schreef de Aankomstcommissie Sint Nicolaas Maastricht woensdag in een persverklaring. Het is de eerste keer dat de Sinterklaasorganisatoren in Maastricht ervoor kiezen om de landelijke trend te volgen en zich niet te laten begeleiden door Zwarte Piet, vaak gespeeld door blanke acteurs in blackface-make-up en kostuum.

Sinterklaas komt traditioneel eerder in Maastricht dan de rest van Nederland. Op zaterdag 13 november legt het heilige personage zijn boot aan aan een steiger aan de Maas tussen de Sint Servaasbrug en de Wilhelminabrug. Burgemeester Annemarie Penn van Maastricht zal vanwege de stand van de coronapandemie Sinterklaas niet zoals gewoonlijk ontvangen bij zijn aankomst. Aan de steiger aan de Kesselkade zullen, zoals voorgaande jaren, geen activiteiten plaatsvinden.

De rondrit door het stadscentrum zal plaatsvinden, en zal groter zijn dan voorheen, en er is publiek toegelaten aan het Stadhuis op de Markt en in het winkelcentrum Brusselsepoort. Daar kunnen kinderen met maximaal twee volwassenen Sinterklaas een vuistslag komen geven. Gezichtsmaskers en toegangspassen voor het coronavirus zijn waarschijnlijk vereist.

Kick Out Zwarte Piet kondigde eerder al een protestactie aan voor zaterdag de 13e in de Limburgse stad. Nu Zwarte Piet echter niet meer meedoet, heeft de organisatie besloten de demonstratie af te gelasten, zegt een woordvoerder van KOZP tegen De Limburger. Er was woensdag direct niemand van KOZP bereikbaar om nadere uitleg te geven.

Een jaar geleden leidde een demonstratie van KOZP tot gewelddadige rellen in de binnenstad van Maastricht. De kleine groep KOZP-activisten werd aangevallen door zo’n duizend tegendemonstranten, waaronder enkele rellen, die wilden vasthouden aan het traditionele uiterlijk van Zwarte Piet. De politie moest vervolgens de KOZP-activisten evacueren en buiten het centrum in veiligheid brengen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?