Laatste overlevende van Georgische opstand WO II op Texel overleden, 102 jaar oud

Image source - Pexels.com

 

De Georgische begraafplaats op Texel. Foto: inyucho via Wikimedia Commons

De laatste levende overlevende van de Georgische opstand uit de Tweede Wereldoorlog op het Waddeneiland Texel is vorige week op 102-jarige leeftijd overleden, zo heeft zijn familie laten weten aan de Nederlandse Stichting Sovjet Ereveld.

Grigor Baindoerasjvili maakte deel uit van een groep Georgiërs die in de winter van 1941-1942 aan het Oostfront door de Duitsers gevangen werden genomen.

Zo’n 800 van hen besloten de barre kampomstandigheden te vermijden door voor de vijand te werken en werden naar Texel gestuurd om de kustverdediging te helpen verbeteren.

Toen een Duitse nederlaag onvermijdelijk leek, begonnen Baindoerasjvili en zijn groep op 6 april 1945 een opstand tegen de Duitsers. Ze werden gezien als verraders in hun thuisland en ze voelden dat dit hun kans was om zichzelf te verlossen. Ze waren ook bang dat de Duitsers hen naar de vernietigingskampen zouden transporteren.

Een langdurige en bloedige strijd, de laatste van de oorlog op Nederlandse bodem, eindigde op 20 mei met 514 Georgiërs om het leven, evenals tientallen Texelaars en zeker 200 Duitse soldaten.

De Texelse begraafplaats Hoge Berg is de laatste rustplaats van honderden Georgiërs.

Bandoerasjvili en 233 van zijn landgenoten keren na de oorlog terug naar Georgië. Hij had een gezin en 12 kleinkinderen. ‘God alleen weet hoe ik het heb overleefd’, zei hij later.

De Nederlandse belangstelling voor de opstand nam nooit af en Bandoerasjvili kreeg vaak bezoek van onderzoekers die zijn verhalen wilden horen. Een van hen vertelde dat de voormalige krijgsgevangene kussens met afbeeldingen van Nederlandse molens op zijn bank had en een schilderij van de Texelse vuurtoren aan de muur.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?