KvK in blunder over privégegevens parlementsleden

Image source - Pexels.comFoto: KvK

De Kamer van Koophandel KVK heeft ten onrechte zo’n 1.800 huisadressen van Kamerleden en anderen die actief zijn in politieke organisaties overhandigd aan een voormalig advocaat.

In tegenstelling tot de privégegevens van freelancers die openbaar zijn, kunnen alleen advocaten, notarissen en deurwaarders toegang vragen tot het soort informatie dat bij deze inbreuk is betrokken.

De advocaat, wiens identiteit niet bekend is gemaakt, had zich uitgeschreven als advocaat en had dus geen recht meer op toegang tot de informatie, waaronder de huisadressen van Kamerleden van D66, FvD, BIJ1 en GroenLinks en mensen die actief zijn bij studentenverenigingen. LSVb en GroenLinks jongerenorganisatie DWARS.

De man heeft inmiddels in een brief aan de KvK laten weten dat hij de adressen niet met anderen heeft gedeeld, maar de informatie alleen wilde ‘voor onderzoeksdoeleinden en om inzicht te krijgen in maatschappelijke misstanden’.

De Kamer van Koophandel heeft de inbreuk gemeld bij de privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en heeft ook de politie geïnformeerd.

De mensen van wie de adressen zijn gehackt, zijn door de KvK op de hoogte gebracht en moesten alert zijn op ‘ongebruikelijke activiteiten’ met hun woonadres.

De zaak heeft geleid tot Kamervragen van BIJ1-Kamerlid Sylvana Simons en D66-Kamerlid Lisa van Ginneken die willen weten wat de motieven van de advocaat waren, en of hij alleen handelde of de adressen verkocht voor criminele doeleinden.

‘D66 heeft de KvK keer op keer aangespoord om voorzichtiger te zijn met de privégegevens van mensen die mogelijk risico lopen op bedreiging en intimidatie’, zegt Van Ginneken. ‘Daarom willen we junior (economische zaken, DN) minister Mona Keijzer om opheldering vragen.’

Ook wil Simons de privégegevens van zzp’ers opnemen in een gesloten register waar alleen mensen met een bepaalde functie of reden toegang toe hebben na intimidatie van onder meer journalisten en opiniemakers.

De KvK constateert inmiddels dat meer oud-advocaten misbruik hebben gemaakt van hun inzagerecht. Aan 94 oud-advocaten zijn zo’n 164 machtigingen verleend, blijkt uit informatie van advocatenorganisatie NOvA.

‘We onderzoeken de gevolgen voor de betrokkenen’, zegt een woordvoerder van de KvK tegen RTL Nieuws. De KvK overweegt ook juridische stappen, onder meer tegen de man die betrokken is bij de laatste overtreding.

Het zal ook de toegangsprocedures herzien.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?