Koning reikt erelinten uit aan 3.026 vandaag

Image source - Pexels.com


“Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd u te benoemen”, dat vonnis werd dinsdag door duizenden mensen in Nederland gehoord. Het is weer het jaarlijkse Lintjesregen, waarbij mensen worden benoemd tot lid, ridder of officier in de Orde van Oranje-Nassau of de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Bekende Nederlanders krijgen het lintje voor hun loopbaan, terwijl gewone burgers erkenning kunnen krijgen voor hun bijdrage aan de samenleving, bijvoorbeeld door jarenlang vrijwilligerswerk te doen. In totaal hebben 3.026 mensen vandaag het lintje ontvangen, meer dan vorig jaar. De stijging komt doordat meer mensen vrijwilligerswerk doen. Vorig jaar werden 2.700 mensen gehuldigd voor hun vrijwilligerswerk. Dit jaar zijn dat er 2.900.

Om de verrassing zo lang mogelijk levend te houden, worden betrokkenen vaak onder valse voorwendselen ergens naar toe gelokt, waarna de burgemeester namens de koning het lintje aan de ontvanger speldt.

De meeste laureaten worden lid van de Orde van Oranje-Nassau. Mensen kunnen ook ridders of officieren worden vanwege speciale verdienste. Er zijn drie graden in de oudere Orde van de Nederlandse Leeuw, deze onderscheidingen zijn bedoeld voor mensen met bijzondere verdiensten. Hiervan is de hoogste graad Ridder Grootkruis.

De oudste gedecoreerde vandaag is de 97-jarige Piet Schreuder uit Arnhem. Hij zette zich in voor Park Presikhaaf in zijn woonplaats en schreef er een boek van 360 pagina’s over, dat in 2012 verscheen. De jongste is de 33-jarige breakdancer Menno van Gorp uit Rotterdam. Hij werd meerdere keren wereldkampioen en is van plan om in 2024 mee te doen aan de Olympische Spelen wanneer breakdance voor het eerst op het olympische programma staat.

Vorig jaar kregen 2.832 mensen een lintje. Dat was minder dan de 3.060 in 2020 en de 2.858 in 2019.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?