Jongeren zorgen voor meer overlast voor horeca sinds opheffing lockdown

Image source - Pexels.com


Gemeenten, ondernemers en handhavers merken sinds de heropening van bars en clubs een trend: jongeren zijn luidruchtiger dan voor de pandemie. Bingedrinken en agressief gedrag zijn volgens Nu.nl enkele van de tekenen dat jonge feestgangers zich na het coronavirus nog aanpassen aan het uitgaansleven.

Volgens woordvoerders van de gemeenten Den Haag, Utrecht en Eindhoven is het alcoholgebruik gestegen en is het gedrag van mensen in sommige gevallen gewelddadiger geworden als ze dronken zijn. Jongeren lijken de meest voorkomende daders te zijn, wellicht omdat ze nieuw zijn in het uitgaansleven en hun eigen grenzen niet kennen, zegt een woordvoerder van de gemeente Eindhoven tegen Nu.nl.

Een woordvoerder van de gemeente Den Haag beaamt deze observatie. “Mensen zijn eerder dronken, gewelddadiger dronken en vertonen vaker gedrag dat voor de pandemie vrijwel niet bestond.”

Ook de branchevereniging voor de horeca, Koninklijke Horeca Nederland (KHN), merkt de verschuiving op. “Horecaondernemers ervaren nu meer overlast in het reguliere uitgaansleven”, aldus een woordvoerder.

Een reden kan zijn dat jongeren niet gewend zijn om zich onder invloed van alcohol te beheersen, zegt Raoul Verwey van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Sommige barmedewerkers hebben mogelijk ook minder ervaring met het omgaan met lastige klanten, aangezien veel horecagelegenheden hun personeel moesten laten gaan tijdens de coronaviruspandemie.

Ondertussen zei een woordvoerder van kennisinstituut Trimbos dat mensen meer kans hebben om overprikkeld te raken in uitgaansgelegenheden na lange periodes zonder stimulatie – zoals lockdown.

“Al voor de coronacrisis zagen we dat mensen een korter lontje kregen. Maar die stijgende lijn gaat nu harder omhoog”, aldus Nederlandse handhavers (BOA’s).

Het CCV doet momenteel onderzoek naar het fenomeen en verwacht in juni de eerste resultaten te hebben.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?