IJzerslurpende bacterie heeft mogelijk zijn weg naar Nederland gevonden

Image source - Pexels.comMeer problemen voor Nederlandse grachten Foto: Hanneke Sanou

Een zeer corrosieve bacterie die met een snelheid van knopen door ijzer en staal kan eten, heeft mogelijk de Nederlandse kant van het kanaal Gent naar Terneuzen bereikt, waarschuwen wetenschappers.

De MIC-bacteriën (microbiologisch geïnduceerde corrosie) werden ontdekt door onderzoekers van het maritiem instituut in Antwerpen en de universiteiten van Gent en Leuven.

Roest verbruikt normaal zo’n 0,1 mm staal per jaar, maar de MIC-bacterie slokt maar liefst een halve centimeter op, waardoor het 50 keer zo destructief wordt, vonden de onderzoekers.

Zowel schepen als kanaalconstructies, zoals damwanden, lopen gevaar door de bacterie, zeiden ze.

‘Ik heb honderden schepen bekeken, maar zoiets heb ik nog nooit gezien’, zegt Kris de Baere, professor aan het Antwerpse maritiem instituut, tegen de lokale omroep Omroep Zeeland. ‘De bacteriën verteren als het ware het schip.’

De Baere sluit niet uit dat de bacterie naar de Nederlandse kant van het kanaal is gereisd, aangezien er sporen zijn gesignaleerd in de haven van Sas van Gent.

De Baere zei dat een grootschalig onderzoek naar de verspreiding en de oorsprong van de bacterie nodig is. ‘Door het open water kan het zich heel snel verspreiden. We weten niet hoe ver het is gekomen.’

Getroffen booteigenaren hebben al met de vinger gewezen naar bedrijfsafval dat door bedrijven langs het kanaal wordt geloosd. Ze hebben de bacterie ook in verband gebracht met de massale sterfte van vissen in een vijver in het Belgische Zelzate.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?