Holocaustmonument Amsterdam gaat zondag open

Image source - Pexels.com


Na een lange aanloop met veel juridisch getouwtrek, opent zondag het Holocaust Namenmonument in Amsterdam. Hier worden 76 jaar na de Tweede Wereldoorlog de namen van meer dan 102.000 Nederlandse slachtoffers van de Holocaust bij elkaar gebracht. “Het is fantastisch dat het er na vijftien jaar strijd eindelijk is”, zegt Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, dat het initiatief nam voor de bouw van de herdenkingsplaats. “Al is het natuurlijk niet te beschrijven wat er is gebeurd.”

Volgens Grishaver, die samen met de koning het monument zal openen, zijn de eerste reacties overweldigend. “Die eindeloze rij namen, daar kom je niet snel doorheen. Op één steen staat de naam van een kind van zes maanden, dat in moeders armen werd vergast. Ernaast staat de naam van een 98-jarige , wie de opa had kunnen zijn. Je kunt een heel verhaal bedenken.” Er zijn ook hele rijen met dezelfde namen. “Van hele families die zijn afgeslacht. Dat is nu heel goed te zien.”

Aan de bouw van het namenmonument, een ontwerp van de Pools-Joods-Amerikaanse architect Daniel Libeskind, ging een lange juridische strijd vooraf. Aanvankelijk was het Wertheimpark de beoogde locatie, maar onder druk van omwonenden verplaatste de gemeente het naar de groenstrook tussen de Weesperstraat en de Hoftuin. Ook omwonenden maakten hier bezwaar tegen. Ze vonden het ontwerp te groot, waren bang voor een grote toestroom van bezoekers en waren bang voor veiligheidsincidenten. Uiteindelijk heeft de Raad van State eind 2019 groen licht gegeven voor de bouw van het monument.

Grishaver weet dat het monument voor sommige nabestaanden te laat is. “Veel mensen die erop zaten te wachten zijn er niet meer. Onlangs belde een zoon wiens hele familie van vader omkwam in de oorlog. De vader werd ziek en zijn moeder beloofde hem op zijn sterfbed dat ze de stenen met namen in het monument zou plaatsen op Maar de moeder werd ook ziek en het zag ernaar uit dat ze 19 september niet zou halen. We hebben geregeld dat ze op 1 september met een ambulance zou komen, maar ze was toen te ziek en stierf twee dagen later.”

In tegenstelling tot andere oorlogsmonumenten in ons land, is dit monument het eerste en enige waarop alle Nederlandse slachtoffers van de Holocaust – zowel joden, Sinti als Roma – staan ​​vermeld met hun voor- en achternaam, geboortedatum en leeftijd bij overlijden. Iedereen kan een naam adopteren voor een bedrag van 50 euro. De opbrengst gaat naar de financiering van het monument, dat 15 miljoen euro heeft gekost. Volgens Grishaver zijn tot nu toe tussen de 70.000 en 80.000 namen geadopteerd en komen er nog steeds aanvragen binnen.

Het monument heeft ook een educatieve functie, om toekomstige generaties te waarschuwen voor de gevolgen die racisme en discriminatie uiteindelijk kunnen hebben. 3.200 studenten hebben zich al aangemeld voor een bezoek, in combinatie met het Verzetsmuseum of Joods Historisch Museum.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?