Holocaust Namenmonument onthuld in Amsterdam

Image source - Pexels.com


Koning Willem-Alexander onthult zondagmiddag het Holocaust Namenmonument in Amsterdam. Op de site staan ​​de namen, geboortedata en leeftijden bij overlijden van meer dan 102 duizend Nederlandse Holocaustslachtoffers, waaronder joden, maar ook Sinti en Roma.

“Het is ontzettend belangrijk dat al deze namen met de komst van dit monument niet uit de geschiedenis zijn gewist”, zegt voorzitter van de Auschwitz-commissie en initiatiefnemer van het project Jacques Grishaver tegen de NOS.

In 1940 woonden er 140 duizend joden in Nederland; 102 duizend van hen zijn in de loop van de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s vermoord.

Aan de bouw van het monument van de Pools/Joods/Amerikaanse architect Daniel Libeskind aan de Weesperstraat ging een lange juridische strijd vooraf. Libeskind is de zoon van de overlevenden van de Holocaust. Ook ontwierp hij het Joods Museum in Berlijn en het masterplan voor de wederopbouw van het World Trade Center in New York.

Sommige omwonenden maakten bezwaar tegen de komst en zeiden dat het te groot was, te veel mensenmassa’s zou trekken en tegen het kappen van bomen waren om het project te huisvesten.

Uiteindelijk heeft de Raad van State eind 2019 besloten dat het monument, op initiatief van het Nederlands Auschwitz Comité, gebouwd mocht worden.

De financiering van het monument, dat 15 miljoen euro kostte, werd mede mogelijk gemaakt door mensen voor 50 euro een naam op de steen te laten adopteren. Tot nu toe zijn tussen de 70 en 80 duizend stenen geadopteerd en er komen nog steeds aanvragen binnen.

Tijdens de openingsceremonie houden demissionair minister-president Mark Rutte en de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema een toespraak.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?