Holocaust Namenmonument brengt hulde aan elk slachtoffer: Rutte

Image source - Pexels.com


King Willem-Alexander heeft zondagmiddag in Amsterdam het Holocaust Namenmonument onthuld. Ruim 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn daar de namen, geboortedata en leeftijden bij overlijden van de ruim 102 duizend Nederlandse slachtoffers van de Holocaust, waaronder joden, maar ook Sinti en Roma te vinden.

Caretaker premier Mark Rutte zag het monument als een eerbetoon aan elk slachtoffer persoonlijk, “met elke naam als een monument zelf, een gedenkteken voor elk individu, voor elk levensverhaal.”

“Dit monument zegt 102.163 keer: Nee, we zullen je niet vergeten. Nee, we staan ​​niet toe dat uw naam wordt gewist. Nee, het kwaad heeft niet het laatste woord”, zei Rutte zondag bij de onthulling van het monument. In onze tijd is antisemitisme nooit ver weg, aldus Rutte. “Dit monument schreeuwt: blijf waakzaam”, zei de premier.

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam verklaarde dat Amsterdam tijdens en na de Duitse bezetting “ernstig gefaald” had in de bescherming en behandeling van “onze Joodse inwoners”.

“Zoals we allemaal weten, woonden er aan het begin van de bezetting 140 duizend Joden in Nederland. 80 duizend van hen woonden in Amsterdam. Slechts 15 duizend overleefden de Sjoa: 65 duizend Amsterdamse joden zijn nooit meer teruggekeerd”, aldus de burgemeester.

Het Namenmonument staat aan de Weesperstraat in de voormalige Joodse wijk en is ontworpen door de Pools-Joods-Amerikaanse architect Daniel Libeskind. Het monument, dat 15 miljoen euro kostte, werd mede mogelijk gemaakt door mensen stenen te laten adopteren die deel uitmaken van het stuk. Iedereen kan een steen adopteren voor 50 euro. Tot nu toe zijn tussen de 70 en 80 duizend stenen geadopteerd en de verzoeken blijven binnenkomen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?