Het zijn niet de vrouwen, vrouwelijke werknemers vertellen mediamagnaat over seksueel wangedrag

Image source - Pexels.com


Talpa-medewerkers plaatsten een paginagrote advertentie in het AD om John de Mol aan te spreken over zijn optreden en statement in het BNNVARA-programma BOOS. Ze zijn het duidelijk niet eens met de uitspraken van hun baas aan Tim Hofman tijdens het gesprek over misstanden bij The Voice of Holland. “Beste John, het zijn niet de vrouwen. Groeten, de vrouwen in je gezelschap.”

Volgens de krant stuurden de vrouwen een verklaring mee bij de advertentie. Er staat: “Dit is een uitspraak van verdrietige vrouwen die bij Talpa werken, die met toenemende verbazing en schaamte het antwoord van John de Mol op de vragen van Tim Hofman hoorden. We vinden het geweldig dat hij daar is gaan zitten, maar zijn ook teleurgesteld dat hij riep vrouwen op om zich bij de juiste autoriteiten te melden.”

Die houding zegt volgens hen veel over de cultuuromslag die nodig is binnen het bedrijf, maar ook in de mediawereld en de samenleving. “En zeker meer grote bedrijven waar mannen aan de macht nog steeds dit soort misvattingen maken. Vrouwengedrag is niet het probleem, noch de oplossing. Deze uitspraak is natuurlijk voor alle slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer (niet alleen bij Talpa), om ze aan te moedigen.”

In het gesprek met Hofman zei De Mol dat “alle mogelijkheden zijn om alarm te slaan, maar dat al die tellers en maatregelen blijkbaar niet het gewenste effect hebben gehad.” De Talpa-baas zei ook niet te weten “dat zoveel verhalen over grensoverschrijdend gedrag zo lang onbekend zijn gebleven bij The Voice of Holland”.

De Mol: “Vrouwen hebben blijkbaar een soort schaamte, ik weet niet wat het is, maar ik wil me er graag in verdiepen.” Hij zei dat hij hoopt dat de gebeurtenissen “een voorbeeld stellen” en dat als “het ooit weer gebeurt”, de slachtoffers hebben geleerd “onmiddellijk aan te bellen en zich onmiddellijk te melden”.

De aflevering van Boos is meer dan 7 miljoen keer bekeken op YouTube in de halve dag dat het online stond. De aflevering was veruit de best bekeken uitzending ooit in Nederland.

Jane Dekker, voorzitter van het Mores-meldpunt seksueel wangedrag in de culturele en creatieve sector, riep op tot een onafhankelijk fonds om vrouwen die misstanden bij The Voice melden financieel te ondersteunen. RTL zou daarin een rol kunnen spelen, zei Dekker in het NPO-programma Met het oog op morgen.

“Je ziet nu al dat Ali B, die twee beschuldigingen tegen hem heeft, met een dure advocaat komt”, aldus Dekker. “Die jonge vrouwen kunnen dat niet betalen. Er moet iets gebeuren zodat ook die dames goed worden voorgesteld en geholpen.” RTL moet zich niet bemoeien met de keuze van hun advocaten, aldus Dekker. “Zet een onafhankelijk fonds op zodat de dames zelf kunnen kiezen. En daarnaast goed advies en ondersteuning krijgen over de juiste weg te gaan. En helpen bij het verwerken van de traumatische ervaringen.”

Mores betwijfelt ernstig of deelnemers aan The Voice wisten dat er een vertrouwenspersoon was waar ze met klachten terecht konden. “Ik geloof niet dat dat gegarandeerd was”, zei Dekker. Ze benadrukte dat het niet de schuld van de vrouwen is, zoals De Mol insinueerde in de uitzending van BOOS. “Ze komen daar vol verwachting aan om mee te doen en durven niet eens te klagen als de verwarming te hoog staat. Die vrouwen moet je niet kwalijk nemen. Je moet ze beschermen.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?