Herdenken herinnert ons eraan dat vrede broos is: parlementaire president

Image source - Pexels.com


Door te blijven herdenken beseffen we dat vrede broos is en vrijheid nooit vanzelfsprekend is. Dat zei Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp woensdag in haar herdenkingsrede bij de Erelijst van de Gevallenen in de hal van het Tweede Kamergebouw.

De Nederlandse parlementsvoorzitter verwees in haar toespraak naar de toespraak die de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy vorige maand via een videolink in de Tweede Kamer hield. Hij waarschuwde dat de berichten over de oorlog in zijn land voor mensen in Nederland routine zouden kunnen worden. “Terwijl het lijden voortduurt”, zei Bergkamp.

Bergkamp maakte een vergelijking met uitspraken van de beroemde Auschwitz-overlevende Ellie Wiesel. Hij “vroeg zich af, in zijn donkerste dagen in Auschwitz, waarom de wereld zo stil bleef.” Na de oorlog noemde Wiesel onverschilligheid het tegenovergestelde van vrede. “Hoe meer we de Holocaust en het lijden ervan relativeren, bagatelliseren, ontkennen of zelfs vergeten, hoe groter de kans dat het opnieuw zal gebeuren”, zei Bergkamp.

Bergkamp vertelde ook het verhaal van de Utrechtse verzetsstrijder Truus van Lier. Na verschillende verzetsdaden werd Van Lier gearresteerd en geëxecuteerd in Sachsenhausen. De voorzitter van de Tweede Kamer citeerde haar verhaal om de “rijke diversiteit aan verzetsstrijders” aan te tonen. “Niet alleen de stoere, mannelijke verzetsheld bepaalt nog steeds het beeld, maar ook steeds vaker de onverschrokken verzetsvrouw.”

De herdenking bij de Erelijst der Gevallenen vond dit jaar voor het eerst plaats in het tijdelijke Tweede Kamergebouw. De Roll of Honour heeft een plek gekregen in de centrale hal van het gebouw. Het bevat de namen van ongeveer 18.000 soldaten en verzetsstrijders die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?