Grote supermarktketens promoten nauwelijks biologische producten

Image source - Pexels.com


Promoties en deals voor biologische boodschappen nemen slechts een klein percentage van de ruimte in beslag op flyers van supermarkten, meldt Pointer. Dit in tegenstelling tot de doelstelling van de Europese Commissie om in 2030 een kwart van alle landbouw biologisch te laten zijn.

Bij Albert Heijn, Plus en Lidl was biologisch eten en drinken goed voor zo’n 2 procent van de acties, bij Aldi rond de 1 procent. Pointer keek zes maanden lang in folders van de grote supermarktketens om de cijfers te krijgen.

Op dit moment wordt in Nederland slechts 4 procent van de landbouw biologisch geteeld. Dit percentage stijgt nauwelijks, omdat er volgens Pointer geen grote vraag is naar biologische voeding. “Een deel van de boeren zou graag de overstap naar biologisch willen maken, maar de vraag is er niet. Dan kan het dus niet”, zegt Jeroen Candel, universitair hoofddocent voedsel- en landbouwbeleid aan Wageningen University.

De verantwoordelijkheid ligt daarom bij supermarkten om de vraag van consumenten naar biologische producten te vergroten, zegt Jaco Burger, manager van ERF, het grootste biologische landbouwbedrijf van Nederland. “De marketing erachter bepaalt of de consument het koopt of niet,” vertelde Burger aan Pointer.

Van de 2.000 producten die Lidl aanbiedt, zijn er 200 biologisch, aldus een woordvoerder van Lidl. “We vinden het belangrijk dat dit biologische aanbod, om nog maar te zwijgen van onze andere aanbiedingen, zo betaalbaar mogelijk is.”

Albert Heijn zei dat het weinig biologische aanbiedingen heeft omdat het afhangt van wat “de natuur brengt”, terwijl Plus en Aldi geen commentaar gaven. Plus heeft de laatste tijd meer biologische producten in het schap gebracht, met als doel de omzet van het biologische huismerk voor 2025 te verdubbelen. Albert Heijn biedt Premium-klanten 10 procent korting op biologische producten, Michaël Wilde, directeur branchevereniging biologische sector Bionext, wees erop.

Supermarkten moeten echter meer doen om mensen aan te moedigen om biologisch te kopen, zei Wilde. “Supermarkten spelen een sleutelrol bij het stimuleren van de biologische verkoop en in dat kader denk ik dat er meer moet gebeuren.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?