Grote carnavalsfeesten weer afgelast vanwege Covid-zorgen

Image source - Pexels.com


Antoin Scholten van de veiligheidsregio Limburg-Noord heeft alle grootschalige carnavalsevenementen in de regio afgelast. Het gaat om evenementen rond de opening van het carnavalsseizoen op 11 november (de 11e van de 11e), maakte de veiligheidsregio donderdag bekend. Zo gaat de provinciale kick-off in Roermond, die naar verwachting 17.000 mensen zou trekken, niet door.

Scholten wees erop dat Noord- en Midden-Limburg het hoogste aantal besmettingen met het coronavirus van Nederland hebben. Volgens hem vormen grootschalige carnavalsevenementen een groot risico. “Hoe pijnlijk deze maatregel ook is, wij vinden het echt nodig om de zorg te blijven garanderen. We geven gehoor aan de oproep vanuit de zorg en de twijfel die er ook bij de verenigingen zelf is. De gezondheid van iedereen moet voorop blijven staan”, aldus Scholten.

Kleinere evenementen die voor volgende week gepland staan, kunnen gewoon doorgaan. De organisatie achter de 11th of the 11th party in Roermond sprak van een ‘enorme domper’. Een woordvoerder van de organisatie zegt bezorgd te zijn over de gevolgen van het besluit voor het komende carnaval. “Deze beslissing heeft een aanzienlijke impact op de hele Vastelaovend”, zei hij. Vastelaovend is de Limburgse naam voor Carnaval. “Verenigingen zijn druk bezig met de voorbereidingen voor de Vastelaovend in 2022. Die krijgen nu een flinke klap.”

Het besluit is donderdag genomen tijdens een bijeenkomst van vijftien burgemeesters uit de regio, onder wie burgemeester Jos Hessels van Echt-Susteren. Hessels is naast burgemeester ook voorzitter van de Vereniging van Carnavalsverenigingen (BCL). “Mijn bewonershart huilt, maar mijn maatschappelijk geweten (ook als carnavalist) ziet dat het onvermijdelijk was vanwege de continuïteit van de zorg en uit respect voor de mensen die er werken”, aldus Hessels in een eerste reactie. “Laten we hopen dat deze vroege interventie het carnaval zelf in 2022 mogelijk maakt.”

De burgemeesters van de gemeenten Zuid-Limburg bespreken vrijdag nieuwe maatregelen. Maandag staan ​​ook de aankomstfeesten van Sinterklaas op de agenda tijdens de Nationale Veiligheidsraad.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?