Grafheuvel bij Dalfsen geeft ‘uniek zicht’ op hunebedbouwers


Het 5000 jaar oude grafveld dat in 2015 in Dalfsen werd gevonden, werd ongeveer twee eeuwen lang door families uit de omgeving gebruikt om hun doden te begraven. De graven en grafgiften bieden volgens de onderzoekers een unieke nieuwe kijk op de tijd van de hunebedbouwers, die van ongeveer 3400 tot 2750 v.Chr. in Noord-Europa leefden.

De begraafplaats heeft 142 grafkuilen en wordt beschouwd als de grootste in zijn soort in West-Europa. Destijds gebruikte men een hunebed gebouwd van grote keien als grafmonument, zoals nu nog te zien is in Drenthe, maar de bouwers van Dalfsen bouwden volgens de archeologen hiervoor een aardheuvel.

Hunebedden werden meestal ook hergebruikt voor de begrafenis van de doden. Op de begraafplaats in Overijssel zijn echter kuilen gevonden waarin een overleden persoon was gelegd. De grafgiften die zich in die graven bevonden, laten volgens de onderzoekers zien dat de doden destijds een “waardige” begrafenis kregen.

Lees ook:  Oranjebond wil klokken luiden, vlaggen zwaaien voor 18e verjaardag prinses Amalia

“We leiden dit af uit de zorgvuldige plaatsing van verschillende objecten in de graven”, zeiden ze in een verklaring. “Waarschijnlijk zijn alle leden van de groep hier begraven omdat we ook verschillende kindergraven hebben gevonden.”

Omdat de graven erg op elkaar leken, lijkt het erop dat de meeste hunebedbouwers hetzelfde waren. “Hooguit kreeg een persoon een extra waardering voor speciale vaardigheden door hem of haar een aantal speciale voorwerpen te geven.” Ook waren er weinig verschillen tussen de graven van kinderen en volwassenen.

Familie speelde wel een belangrijke rol, concluderen de onderzoekers, omdat een persoon in enkele grafheuvels werd begraven, en vervolgens werden mensen van latere generaties aan de voet van die terpen bijgezet. De aarden grafheuvel werd gebruikt om gemeenschapszin uit te stralen. “Deze terp werd vervolgens de centrale plek in het grafveld. Er werden meerdere overledenen begraven.”

Plaats een reactie