GGD heeft terecht Tata Steel van rapport naar kanker geschrapt, zegt onderzoeker

Dutch News brings daily news from The Netherlands in English
Image source - Pexels.comDe Tata Steel-fabriek in IJmuiden. Foto: Depositphotos.com

Gezondheidsraad GGD schrapte terecht de naam Tata Steel uit een rapport dat een 25% hogere incidentie van longkanker in de regio Haarlem en IJmond liet zien, concludeert oud-raadsombudsman Peter Heskes.

Heskes werd door veiligheidsregio Kennemerland aangesteld om een ​​onderzoek te leiden naar de totstandkoming van het controversiële rapport, naar aanleiding van onthullingen door het Noord Hollands Dagblad dat in de eerste versies wel degelijk melding werd gemaakt van Tata Steel.

De keuze om de naam te schrappen uit het eindrapport van GGD-directeur Bert van de Velden was volgens Heskes de juiste keuze, ‘omdat dit een onderzoek was naar het voorkomen en voorkomen van kanker, geen onderzoek naar de mogelijke oorzaak’.

Het noemen van Tata Steel kan ook juridische gevolgen hebben gehad, zegt Heskes tegen de NOS. ‘Ik begrijp dat als een’ [GGD] directeur u wilt voorkomen dat u door het bedrijf wordt aangeklaagd.’

Hoewel Tata Steel het rapport een dag voor publicatie mocht zien, gelooft Heskes niet dat de GGD is bezweken aan ongepaste beïnvloeding. ‘Alle onderzoeksresultaten zijn er, er is niets veranderd’, zegt Heskes.

Buurtbewoners voeren al jaren campagne tegen de staalgigant, die volgens hen gevaarlijke chemicaliën in de lucht en bodem van een dichtbevolkt gebied dumpt. De GGD liet zich wel openstellen voor hun woede, zei Heskes.

‘Dit onderzoek was geen antwoord op de vragen die mensen stelden,’ zei hij. ‘Elke conclusie moest een teleurstelling zijn.’

‘Dit toont aan dat grote vervuilers nooit ter verantwoording zullen worden geroepen’, zegt Ellen Windemuth van actiegroep IJmondig tegen de omroep.

‘Dat hebben we ook gezien bij het RIVM. Ze zeiden ook dat ze geen mandaat hadden om de oorsprong van de vervuiling te onderzoeken. En nu zegt deze meneer hetzelfde over de GGD en de oorzaak van de extra kankergevallen hier. Ik zeg tegen ze: het is jouw taak om op te komen voor de gezondheid van de lokale bevolking.’

Heskes zei dat een discussie tussen de lokale bevolking, de industrie en de overheid over de voorwaarden waaronder de basismetaalindustrie in een stedelijk gebied kan bestaan, de enige uitweg was uit het probleem. ‘De overheid moet het voortouw nemen’, zei hij.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?