Geen ruimte voor versoepelende maatregelen in cultuursector; Druk op gezondheidszorg nog steeds hoog, zeggen ministers

Image source - Pexels.com


Voorlopig is er geen ruimte om de coronamaatregelen in de cultuursector te versoepelen, zei demissionair minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) vrijdag voor de ministerraad. Volgens haar zijn de cijfers over het coronavirus nog niet “zodat er ruimte is voor veel opluchting”. Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zegt dat de druk op de zorg nog steeds erg hoog is.

Vanwege de huidige maatregelen tegen het coronavirus mogen musea, theaters, poppodia en concertzalen alleen open zijn tussen 5.00 uur en 17.00 uur. Binnen moeten bezoekers 1,5 meter afstand houden en mogen niet meer dan 1.250 mensen in een kamer. Zolang deze maatregelen van kracht zijn, krijgt de sector financiële steun. Van Engelshoven laat weten dat het kabinet de ondersteuning van het coronavirus voor de komende periode onderzoekt.

De Jonge zei dat het mooi is dat het aantal Covid-19-besmettingen begint af te nemen, maar hij wijst erop dat er nog steeds veel coronaviruspatiënten in de ziekenhuizen en de IC’s liggen. Ook rond de Omicron-variant bestaat veel onduidelijkheid, zegt hij volgens de NOS. “Veel reguliere zorg wordt nog afgebouwd; we hebben echt veel werk te doen om ervoor te zorgen dat de aantallen ook echt omlaag gaan.”

De culturele sector reageerde verrast op de aangekondigde aankoop van het Rembrandt-schilderij De vaandeldrager. Het kabinet beloofde 150 miljoen euro voor deze aankoop. Museum Panorama Mesdag in Den Haag noemde het ‘schurend’, zeker nu veel musea ‘aan de beademing’ liggen vanwege het coronavirus.

Van Engelshoven zegt te kijken hoe het geld uit de huidige steunpakketten terechtkomt bij degenen die het nodig hebben, zoals zzp’ers. Volgende week informeert ze de Tweede Kamer hierover.

Ook Dennis Wiersma, als staatssecretaris van Sociale Zaken verantwoordelijk voor de steunpakketten, vindt het logisch dat ‘als er maatregelen zijn, er draagvlak is’. lijkt af te hangen van het al dan niet doorgaan van de maatregelen. Dat gaan we de komende dagen bespreken.”

Het kabinet besluit dinsdag welke aanpassingen er moeten komen aan de coronaregels. Minister-president Mark Rutte en De Jonge maken het besluit dinsdagavond in een persconferentie bekend.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?