Familie roept op tot wereldwijde terugroepactie nadat Nederlandse uitgeverij boek over verraad Anne Frank terugtrekt

Image source - Pexels.com


Mirjam de Gorter, de kleindochter van de joodse notaris Arnold van den Bergh, deed een dringende oproep om het boek over het verraad van Anne Frank wereldwijd van de markt te halen. In het boek identificeerde een cold case-team haar grootvader als de waarschijnlijke verrader die de schuilplaats van de familie Frank aan de nazi’s gaf. De Nederlandse uitgeverij Ambo Anthos haalde het boek al van de markt. Volgens De Gorter is het ‘valse geschiedschrijving’.

Ambo Anthos haalde het boek uit de handel nadat historici een kritische analyse van het onderzoek in het boek hadden gepresenteerd Het verraad van Anne Frank door de Canadese auteur Rosemary Sullivan. De historici noemden het cold case-onderzoek dinsdagavond “amateuristisch” en zeiden dat het was gebaseerd op misbruik van middelen, aannames en tunnelvisie.

“Op basis van de conclusies van het rapport hebben we besloten dat het boek met onmiddellijke ingang wordt ingetrokken”, aldus de uitgever. Ambo Anthos deed een beroep op boekhandels om de boeken die ze nog op voorraad hebben terug te brengen. De uitgever bood opnieuw “oprechte excuses” aan aan degenen die gekwetst waren door de inhoud van het boek. Ambo Anthos liet eerder al weten niet kritisch genoeg te zijn geweest over de conclusies van het boek en stopte herdrukken.

Mirjam de Gorter deed nu een beroep op de Amerikaanse uitgeverij HarperCollins Publishers, die de wereldrechten bezit, en alle andere betrokken uitgevers om het boek terug te roepen. “Met dit verhaal buit je het verhaal van Anne Frank uit, je vervalst de geschiedenis en je draagt ​​bij aan groot onrecht”, zei ze. Ze voegde eraan toe dat ze “heel blij” was dat de Nederlandse uitgeverij Ambo Anthos deze stap al had gezet.

Volgens de kleindochter van Van den Bergh schrok ze toen ze hoorde dat het boek het verraad van Anne Frank en haar familie op haar grootvader spelde. Hoewel ze voor publicatie meerdere keren contact had met de onderzoekers van het coldcaseteam, had ze naar eigen zeggen geen idee dat ze hiermee zouden komen. “Ik dacht meteen: mijn opa wordt erin geluisd in dat briefje”, zei ze, verwijzend naar een anoniem briefje dat als bewijs tegen haar grootvader werd ingediend. Maar ze werd ook erg ongerust. “Ik dacht: zij weten meer dan ik. Dan voel je je behoorlijk machteloos.”

De Gorter is dan ook ‘enthousiast’ over het verslag van de historici, zei ze dinsdagavond na een bijeenkomst in Amsterd. “Uiteindelijk hebben ze het werk gedaan dat ik van het coldcaseteam verwachtte.” Ze kon niet zeggen of ze verdere juridische stappen zou ondernemen. “Daar moeten we nog over nadenken.”

Ook de gemeente Amsterdam heeft gereageerd op het historicirapport. De gemeente noemt het goed dat verschillende experts de zaak grondig hebben onderzocht en zullen hun bevindingen meenemen in haar onderzoek of de gemeente 100.000 euro bijdrage aan het coldcaseteam kan terugvorderen. Het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders liet begin februari weten het eens te zijn met het beeld dat er onzorgvuldig en onzorgvuldig met het onderzoek en de publicatie is omgegaan en daarmee geschrokken is.

Pieter van Twisk, de hoofdonderzoeker van het cold case-team, noemde de analyse van de historici een “heel mooi rapport” dat hij zal bestuderen. “Tot nu toe heb ik niets gelezen dat me aan het denken zet: nu is onze theorie weerlegd”, zei hij in een eerste reactie op de bevindingen van de historici.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?