Expositie over Surinaamse held Anton de Kom met dochter en Kenny B

Image source - Pexels.com


Volgende week opent in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem een ​​tentoonstelling over de in Paramaribo geboren Anton de Kom. De activist en schrijver, die leefde van 1898-1945), schreef het boek ‘Wij Slaven van Suriname’, dat wordt beschouwd als een belangrijke aanklacht tegen racisme, uitbuiting en koloniale overheersing. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verzette De Kom zich ook in Nederland tegen de nazi’s.

De 95-jarige dochter van De Kom, Judith, leest donderdag bij de opening een gedicht van haar vader voor. De Surinaams-Nederlandse zanger Kenny B zal het evenement muzikaal begeleiden.

De Kom en zijn werk waren voor velen in Nederland lange tijd onbekend, al was hij voor het Surinaamse volk een held. De afgelopen twee jaar is hij echter opgenomen in de Canon van Nederland, de lijst met historische figuren en feiten die op Nederlandse scholen zou moeten worden onderwezen. De canon wordt permanent tentoongesteld in het Openluchtmuseum.

De Kom’s vader, Adolf, werd als slaaf geboren. Anton, die aanvankelijk studeerde voor accountant, kon geen baan krijgen in Suriname en vertrok in 1921 naar Nederland, waar hij werkte als vertegenwoordiger in de verkoop van koffie, thee en tabak.

Ondertussen werd hij lid van verschillende linkse organisaties en gaf hij lezingen over onderwerpen als slavernij. Terug in Suriname in 1933 kreeg hij een verbod om dergelijke lezingen te geven en werd hij gearresteerd wegens ‘communistische agitatie’, die een bloedige rel veroorzaakte.

De Kom werd verbannen uit Suriname en keerde terug naar Nederland. Na de Duitse inval sloot hij zich aan bij de communistische fractie van het Nederlandse verzet. Hij werd gearresteerd en stierf in april 1945 aan tuberculose in een deel van het kamp Neuengamme.

Het museum belicht het leven van De Kom langs verschillende thema’s: de verbinder, de leraar, de aanklager, de krijger, de voorloper en een speciaal gemaakt kunstwerk. Er zijn citaten om naar te luisteren, originele manuscripten om te lezen, touchscreens om te verkennen en luisterstations met andere informatie over De Kom. Ook hangt er een muur met archieffilmbeelden en een maquette van de woning van De Kom, waar hij zijn verboden colleges gaf.

Het kunstwerk van de Surinaamse kunstenaar Ken Doorson –– gemaakt met onder meer studenten van de Nola Hatterman kunstacademie in Paramaribo –– bestaat uit 280 koppen, die samen een holografisch portret van De Kom vormen. De klei voor de koppen, die symbool staat voor de mensen die naar de lezingen van De Kom kwamen, komt uit Suriname.

Zaterdag gaat de tentoonstelling open voor publiek.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?