Evenementensector gestraft door fouten kabinet: KNVB, MOJO


De resultaten van de Fieldlab-evenementen moeten weer richtinggevend zijn voor het coronavirusbeleid van het kabinet op het gebied van evenementen. Volgens directeur Gijs de Jong van de KNVB en Ruben Brouwer van festivalorganisator MOJO lieten de Fieldlabs zien dat zowel festivals als voetbalwedstrijden veilig gehouden kunnen worden met 100 procent publiek. In een interview met het AD zeiden de twee dat de sector wordt afgestraft door fouten van het kabinet.

“We hebben hard gevochten voor de Fieldlab-experimenten. Het bleek dat we dingen op een veilige manier kunnen organiseren. Maar toen werd er bijna niets mee gedaan. Dat is vreemd”, zegt De Jong in de krant. Volgens Brouwer zijn er bij het versoepelen van de coronamaatregelen in juni meerdere fouten gemaakt. “Het kabinet koos voor ‘Dansen met Janssen’, verlengde de geldigheid van een test van 24 naar 40 uur, en gebruikte de resultaten van Fieldab-experimenten om meteen alles open te stellen, ook nachtclubs. Daar waren die experimenten niet voor bedoeld.”

Lees ook:  Mensen die tijdens Covid geen miljarden gespaard hebben: ING

Na de versoepeling stegen de coronaviruscijfers explosief en greep het kabinet weer in. Daardoor kunnen stadions nu nog maar voor tweederde vol zitten en kunnen er alleen eendaagse festivals (zonder vaste zitplaatsen) met een maximum van 750 personen worden georganiseerd.

“We moeten gewoon naar de feiten kijken. Dat was het mooie van Fieldlabs. Het ging niet om beeldvorming of politiek, maar om wetenschap. Ik heb het idee dat ze dat in het buitenland veel meer doen. Engeland heeft volle stadions, Duitsland wel. ook daar naar toe werkend, is België volop bezig met evenementen”, aldus De Jong. Brouwer voegde in het AD toe: “Als je nu ziet dat Nederlandse jongeren massaal kaartjes kopen voor evenementen in België, die worden gehouden op basis van Fieldlab-resultaten, dan gaat er echt iets mis.”

Plaats een reactie