Enkele waarschuwingen, nog geen boetes als culturele sector protesteert Covid lockdown

Image source - Pexels.com


Meer dan 70 musea en meer dan 60 theaters hebben woensdag geprotesteerd tegen de lockdown door het aanbieden van gymlessen of het openen van kapsalons, massagesalons of schoonheidssalons. Tot nu toe hebben enkele culturele instellingen officiële waarschuwingen gekregen voor het overtreden van de coronavirusregels, maar voor zover bekend zijn er geen boetes of sluitingen opgelegd.

Culturele instellingen menen dat ze net zo veilig open kunnen als niet-essentiële winkels en hoge contactberoepen, die het kabinet afgelopen weekend mocht openen. Maar musea, theaters en concertzalen zijn nog steeds op slot.

Een “handjevol” theaters heeft besloten niet mee te doen aan de actie Kapsalon Theater nadat hun gemeenten hadden aangekondigd de coronavirusregels te gaan handhaven, zegt medeorganisator Ed Struijlaart. Hij noemde het “treurig” voor de theaters die wel mee wilden doen, maar afhaakten vanwege de dreiging met handhaving. “Maar we begrijpen het. Dit is een ludieke actie, en we willen niet dat het uit de hand loopt.” De theaters die besloten niet mee te doen zijn gevestigd in Apeldoorn, Emmeloord en Nijmegen.

Hij zei dat hij de harde woorden van burgemeesters in Nederland niet had verwacht. “Dat illustreert onze drijfveer om dit te doen. Het culturele wordt niet serieus genomen. Ze laten de horeca openblijven [in last weekend’s protests], maar ze willen het afdwingen als het op ons aankomt.”

Volgens de Museumvereniging kwamen woensdag ook ruim 70 musea in actie. Een handjevol paste hun plannen aan in overleg met de veiligheidsregio die hen dekt. Een paar stopten met de actie, een ander demonstreerde online en een ander verplaatste zijn activiteiten naar buiten. Het had sinds 15:00 uur weinig meldingen ontvangen van problemen die zich tijdens de campagnes hadden voorgedaan

De meeste musea gaven gymlessen, omdat sportactiviteiten zijn toegestaan. Anderen openden kapsalons, vergelijkbaar met de theaters. Anderen deden zich voor als een winkel. Schoonheidssalons en niet-essentiële winkels mochten dit weekend weer open als eerste stap uit de coronacrisis. In het Van Gogh Museum in Amsterdam bijvoorbeeld, dat zich aansloot bij theaters door zich voor te doen als kap- en schoonheidssalon, lieten tientallen mensen zich knippen of manicuren terwijl ze luisterden naar verhalen over Vincent van Gogh.

Woorden van waarschuwing in Amsterdam

Meer dan 60 theaters namen deel aan het protest. Struiljaart heeft nog niets gehoord over boetes of sluiting van instellingen. “We gaan ervan uit dat dit zonder problemen afloopt. Het is zo’n sympathieke actie. Je kunt je bijvoorbeeld niet voorstellen dat iemand als Youp van ‘t Hek uit de Kleine Komedie wordt doodgeknuppeld door de ME. Ik wil een beroep doen op empathie van De Haag en handhavers. Laten we ons punt maken.”

Van ‘t Hek was om 15.30 uur nog niet opgetreden, maar zijn collega’s Brigitte Kaandorp, Freek de Jonge, Henry van Loon en Claudia de Breij konden allemaal het podium van de Amsterdamse schouwburg betreden terwijl de toeschouwers werden geknipt. De Kleine Komedie kreeg een officiële waarschuwing van de stad om de optredens stop te zetten. Het theater twijfelde of Van ‘t Hek het podium zou mogen betreden, hoewel hij zei dat hij door wilde gaan ondanks de mogelijkheid van sancties van de stad.

“Het is aangekondigd en wordt dan ook verwacht. De afweging die we nu maken is of we stoppen of doorgaan”, aldus directeur Jörgen Tjon A Fong.

De gemeente Amsterdam gaf het Concertgebouw ook een officiële waarschuwing voor opening tegen de regels. Het Concertgebouw opende tussen 9.30 en 11.00 uur een kapsalon. Tot 50 klanten konden zich laten knippen terwijl ze luisterden naar de repetitie van het Concertgebouworkest onder leiding van dirigent Susanna Malkki. Bezoekers moesten een toegangspas voor het coronavirus en een identiteitsbewijs tonen voordat ze naar binnen gingen.

De gemeente zegt te erkennen dat culturele instellingen het moeilijk hebben, maar “de regels gelden voor iedereen”. “De waarschuwing is de eerste stap in de handhaving”, zegt een woordvoerder van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema.

Een woordvoerder van Het Concertgebouw bevestigt dat het een waarschuwing heeft gekregen, maar pas nadat de deuren weer werden gesloten. Geen handhavers bezocht tijdens de actie. “De burgemeester liet al per brief weten dat er een waarschuwing zou volgen als we open zouden gaan. Dat was voor ons geen reden om de opening af te gelasten. We wilden onze stem laten horen, zeker nu alles open is waar veel mensen gaan, zoals IKEA. ” De waarschuwing heeft geen directe gevolgen. “Als je meer krijgt, moet je sluiten. Maar we zijn al gesloten, dus dat is geen probleem.”

Rotterdams theater bedreigd door politie georganiseerde misdaad

De Rotterdamse autoriteiten hebben ongeveer 30 minuten nadat hun programma begon ook twee waarschuwingen kort achter elkaar aan het Walhalla Theater afgegeven. Het theater zei dat burgemeester Ahmed Aboutaleb vervolgens dreigde met een politie-interventie, waardoor het theater zijn kapsalon moest sluiten.

Directeur Rachel van Olm noemde de middag ondanks de shutdown een succes. “We hebben ons punt gemaakt. We moesten je gewoon laten weten dat we hier zijn en wat we denken. Ik voel me verantwoordelijk voor de medewerkers, de artiesten en het publiek. Ik hou niet van de dreiging van politie-interventie en ik hou niet van vind dat ook geen mooie taal.”

Van Olm ergerde zich aan een waarschuwingsbrief die het theater dinsdagavond ontving van de commandant van de gespecialiseerde politie-eenheid die zich bezighoudt met georganiseerde criminele activiteiten die als subversief voor de Nederlandse samenleving worden beschouwd, zoals het witwassen van geld, loanharking en drugshandel. “Het hield me ‘s nachts wakker. Nu worden we als criminelen beschouwd”, zei ze. “We houden ons aan alle coronaregels. We werken eraan om van deze buurt de leukste buurt ter wereld te maken hier op Katendrecht. Ik eis excuses voor de ‘tone of voice’ in de brief”, zei ze eerder op woensdag.

Toen hem hiernaar werd gevraagd, zei een woordvoerder van Aboutaleb dat het de taak van de stad is om de coronavirusbeperkingen te handhaven. “Dat betekent dat overtreders worden aangesproken, gewaarschuwd en actie wordt ondernomen wanneer iets buitensporig is.”

Wethouder Said Kasmi, die namens de stad culturele vraagstukken behandelt, bracht woensdagmiddag een kort bezoek aan het theater. “Ik ben hier niet om de regels te handhaven, maar om de cultuur in deze stad te promoten”, zei hij.

De lokale afdeling van Kasmi’s partij, D66, verzocht donderdag om een ​​debat met Aboutaleb naar aanleiding van de waarschuwingsbrief aan de deelnemers aan het protest. De groep had gehoopt op meer begrip van burgemeester en wethouders. “De culturele sector heeft een veilige en leuke manier gevonden om ongenoegen te uiten over de huidige maatregelen. Ik vind deze reactie van het College weinig medeleven tonen”, aldus partijvoorzitter Chantal Zeegers.

In het debat wil ze vernemen of burgemeester en wethouders de redenen voor het protest begrijpen en waarom de communicatie met de deelnemers pas zo laat plaatsvond dat de actie geen goedkeuring van de stad kon krijgen.

Shows online verplaatst in Delft, Geannuleerd in Leeuwarden, Vervolg in Den Haag

Delftse handhavingsteams stonden woensdagochtend voor het Rietveld Theater daar op wacht, waarna de organisatie hun deelname aanpaste. “We wilden liever geen discussie en mogelijk gedoe aan de deur tussen handhavers en publiek, vrijwilligers en artiesten”, aldus het theater. Via een livestream werden klanten van kapsalons welkom geheten.

Ook Pier21 in Leeuwarden annuleerde woensdag een geplande vertelavond, nadat de gemeente alleen toestemming had gegeven om hun protest buiten voort te zetten. Volgens het theater week het te veel af van het oorspronkelijke plan dat de initiatiefnemers van het protest voor ogen hadden. “Bovendien hebben onze acteurs lang genoeg in de kou gestaan.”

Het Fries Museum in Leeuwarden besloot hun activiteiten naar buiten te verplaatsen, waar ze yogatrainingen verzorgden.

Den Haag gaf de Koninklijke Schouwburg een officiële waarschuwing terwijl het optreden nog bezig was. Volgens een medewerker moesten de handhavers de voorstelling om 13.30 uur stoppen. Omdat het toen gepland was om te stoppen, ging de voorstelling onveranderd door.

Om 15.00 uur begon een muziekoptreden in cultureel centrum Amare in Den Haag, kort daarna kwamen straathandhavingsteams binnen. Ze namen foto’s als bewijs en zeiden dat het theater zou worden gemeld. De show zou om 16.30 uur eindigen

In de concertuitvoering spelen studenten van het Koninklijk Conservatorium, dat sinds vorige week huurder is van het gebouw, de hoofdrol. Het zou plaatsvinden in de inkomhal, waar meer dan zestig mensen zittend op de trap naar de voorstelling zouden kijken. Zaakvoerder Leontien Wiering heette de toeschouwers welkom. “We missen je, we missen het publiek”, zei ze.

Museumworkouts om een ​​berichtje te sturen

Het Centraal Museum in Utrecht bood retaildiensten aan en verkocht bloembollen en zaden in dezelfde galerieruimtes waar de tentoonstelling Botanische Revolutie werd gehouden. “Maar toen kwamen er een paar aardige heren om me te vertellen dat dit niet was toegestaan”, zei het museum, dat zijn winkel stopte.

In het Oyfo Techniekmuseum in Hengelo konden mensen tussen de tentoongestelde machines een dansoefening doen. Wetshandhavers verschenen een half uur nadat ze waren begonnen, maar op dat moment waren alle activiteiten voltooid.

Ook het Jenevermuseum in Schiedam deed het even goed. “De gemeente Schiedam zag zich genoodzaakt de coronavirusregels te handhaven, ondanks haar begrip voor deze actie. Omstreeks 11.45 uur werd gevraagd om het protest om 13.00 uur te beëindigen en vervolgens is dat gebeurd”, aldus de gemeente.

De gemeente Maasgouw verbood de opening van het Thornmuseum. “Om 10 uur belde de burgemeester om te zeggen dat we alle mensen die zouden komen weg moesten sturen.” Het museum had een dag turnen gepland, met een roeimachine, en been- en rugversterkende oefeningen, een metafoor die aangeeft dat het museum “het moet doen met wat we hebben, onze rug recht houden en op de been blijven”.

Ook kinderen deden mee. Een twintigtal kinderen dansten bij Dolfje in het Kinderboekenmuseum, deden krachttraining bij Kikker en pilates bij Pippi Langkous. De directeur van dit museum, Aad Meinderts, verwoordde wat veel collega’s dachten. “Hallo, we zijn er nog! We hebben ons lang genoeg gedragen als het lievelingetje van de leraar.”

“De verklaring is afgelegd”, zei de Museumvereniging aan het eind van de middag.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?