Elf opgepakt na intimidatie van anti-Zwarte Piet-demonstranten

Image source - Pexels.com


De politie heeft elf mensen aangehouden nadat ze demonstranten van Kick Out Zware Piet (KOZP) in Breda hadden bedreigd. Zo’n 80 supporters van KOZP verzamelden zich bij de uitgang van de John F. Knneylaan tijdens het sinterklaasfeest om te protesteren tegen ‘grijze’ Piet, die volgens de organisatie geen verbetering is van zwarte piet.

De demonstranten droegen borden met de tekst ‘racisme is geen kinderfestival’ en ‘grijze piet is ook racistisch’.

Ongeveer een uur na de demonstratie riep een radicale kern van de NAC: “Ga weg uit onze steden”, in de richting van de KOZP-demonstranten, meldde het Brabanste Dagblad.

Meerdere mensen bedreigden KOZP-aanhangers. Agenten namen elf mensen in hechtenis voor het intimideren van KOZP-aanhangers nadat ze het bevel om te vertrekken hadden geweigerd.

“Breda is een van de weinige steden in Nederland waar Zware Piets nog alle kenmerken vertoont die doen denken aan het slavernijverleden”, zegt een woordvoerder van KOZP tegen het AD. In Eindhoven, Tilburg en Den Bosch hebben ze het opgegeven maar hier in Breda niet. Zolang dat gebeurt, blijven we hier demonstreren.” In Breda vergezelden grijze pieten dit jaar de komst van de Sinterklaas, maar tegenstanders zeggen dat de grijze pieten geen verbetering zijn ten opzichte van de zwarte pieten.

KOZP houdt hun voor morgen geplande protestactie niet in Volendam. “We hebben niet geprotesteerd omwille van het feit, maar omdat we denken dat er iets aan de hand is dat onaanvaardbaar is”, zegt KOZP-voorzitter Jerry Afriyie.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?