Een op de tien inwoners van NL is van plan vuurwerk af te steken met nieuwjaar

Image source - Pexels.com


Ongeveer een op de tien Nederlanders is ondanks een algemeen vuurwerkverbod toch van plan om op oudejaarsavond vuurwerk af te steken, constateert I&O Research in de jaarlijkse vuurwerkenquête voor Binnelands Bestuur.

De onderzoekers ondervroegen 1.188 Nederlanders ouder dan 18 jaar. Een ruime meerderheid van 63 procent is voor een verbod op consumentenvuurwerk, ongeveer evenveel als vorig jaar.

Ongeveer zeven op de tien respondenten noemden een vuurwerkverbod gerechtvaardigd om de toch al overbelaste gezondheidszorg te ontzien, vergeleken met ongeveer 80 procent vorig jaar. Een kwart was het daar niet mee eens. Andere vaak genoemde redenen om vuurwerk te verbieden zijn onder meer de bescherming van het milieu en dieren.

Volgens de onderzoekers toont ook dit onderwerp de polarisatie tussen mensen die zijn ingeënt tegen Covid-19 en degenen die weigerden de prik te krijgen. Tweederde van de gevaccineerde Nederlanders is voorstander van een verbod op consumentenvuurwerk, terwijl bijna de helft van de niet-gevaccineerden tegen is.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?