Een andere beschuldiging die verband houdt met The Voice; Mediamagnaat John de Mol beschuldigd van angstcultuur

Image source - Pexels.com


Een andere persoon heeft zich gemeld met betrekking tot claims van seksuele intimidatie, misbruik of aanranding in verband met het televisieprogramma The Voice of Holland. De woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) in Noord-Holland wil niet zeggen of deze aangifte ook tegen Ali B is gedaan.

Er was al een melding van grensoverschrijdend gedrag ingediend tegen de rapmuzikant, die in 2013 begon als rechter bij The Voice. Die klacht zou zijn ingediend door een voormalig deelnemer aan de show.

Zaterdag lag het programma tijdelijk stil vanwege de eerste zaak bij het OM en meer meldingen van seksueel intimiderend gedrag achter de schermen. De bandleider van de show, Jeroen Rietbergen, erkende toen dat de beschuldigingen specifiek tegen hem juist waren, en hij nam ontslag. Hij zei dat hij relaties van ‘seksuele aard’ had met vrouwen die betrokken waren bij The Voice of Holland.

Zijn vriendin, presentatrice Linda de Mol, maakte toen bekend dat ze haar relatie met Rietbergen heeft verbroken en dat ze haar werk voorlopig stopzet. Haar broer is John de Mol, de 66-jarige mediamagnaat die The Voice heeft gemaakt.

Interne angstcultuur bij Talpa

Wie John de Mol binnen zijn bedrijf durft uit te dagen, betaalt daar vaak voor met ontslag, aldus meerdere oud-medewerkers die met AD spraken naar aanleiding van het schandaal bij The Voice of Holland.

Sommige oud-medewerkers spraken anoniem met de krant uit angst hoe dit hun toekomstige carrière zou kunnen beïnvloeden. Erik de Zwart, die in de jaren negentig en van 2003 tot 2006 voor De Mol werkte, besloot op de plaat te spreken. De bekende radio- en televisieproducent hielp ook mee aan de oprichting van TMF en Radio 538. Deze laatste werd uiteindelijk verkocht aan Talpa, het bedrijf van De Mol, en De Zwart werd directeur bij Talpa Radio International.

“Iedereen is bang voor hem. Als John de Mol de werkplaats binnenloopt, klikken de medewerkers met hun hakken. Bang voor de grote baas. Als je tegen hem ingaat, is het een exit voor jou”, zei De Zwart. Hij sprak over een angstcultuur bij Talpa en noemde de gang van zaken bij het bedrijf ‘een manipulatieve, intimiderende manier van leidinggeven en sfeer waarin mensen werken’.

Andere oud-medewerkers vertelden de krant dat het binnen het bedrijf algemeen bekend is dat De Mol regelmatig naar mensen op de werkvloer snauwt, ook over zaken als de temperatuur van zijn koffie. “Iedereen is op zijn hoede voor De Mol, 100 procent”, zegt een oud-medewerker.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?