Duizenden vissen gered uit doodlopend kanaal Enkhuizen

Image source - Pexels.com


Tienduizenden verdwaasde vissen zijn door sportvissers en leden van een plaatselijk waterschap gered nadat ze elkaar als een kudde volgden in de Zuider Havendijk, een kanaal dat doodloopt in het Noord-Hollandse Enkhuizen. Eenmaal daar gevangen, had de school vissen bijna geen zuurstof meer en raakte te verward om er weer uit te zwemmen, legden experts vrijdag uit aan NH Nieuws.

Niet alle vissen konden worden gered, maar velen werden bevrijd, meldt de lokale omroep. “Veel van hen zwemmen nog steeds rond”, zei een man die betrokken was bij de redding. “Natuurlijk ben je nooit helemaal tevreden, maar voor het grootste deel wordt gezorgd.” Boten in het kanaal bemoeilijkten de zaak, omdat de vissen eronder zouden zwemmen en zich verstoppen waar ze niet konden worden bereikt.

In eerste instantie plaatsten waterschap Hollands Noorderkwartier, HHNK, en vissers een zuurstofpomp in het kanaal waar de vissen vastzaten, in de hoop dat het de vissen zou helpen zich te concentreren op het ontsnappen en dat ze er zelf uit zouden zwemmen. Ze probeerden ook een groot net over de hele breedte van het kanaal te spannen om ze te vangen en te verplaatsen.

Na bijna een week in het doodlopende kanaal moest de vis echter door leden van de club Sportvisserij MidWest en de HHNK in boten worden gered. “We hebben het over tienduizenden vissen die op elkaar zijn gestapeld”, vertelde een HHNK-woordvoerder voorafgaand aan de redding aan NH Nieuws. “Het is net een lift met veel mensen.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?