Duizenden melden zich aan als vrijwilliger bij actiedagen NLdoet

Image source - Pexels.com


De komende twee dagen zetten tienduizenden Nederlanders zich in voor zo’n 5.500 banen tijdens NLdoet. NLdoet is de grootste vrijwilligersactie van Nederland, voor de 18e keer georganiseerd door het Oranjefonds.

Organisaties kunnen zich aanmelden met een vrijwilligersactie. Vrijwilligers gaan onder andere high tea’s houden voor kwetsbare groepen, helpen bij uitstapjes voor mensen met een beperking, dorpshuizen opknappen, buurttuinen lenteklaar maken en taallessen geven aan mensen die nieuw zijn in Nederland.

“Of je nu graag contact maakt met mensen of gewoon de handen uit de mouwen wilt steken, er is voor ieder wat wils”, legt Sandra Jetten, directeur van het Oranjefonds, uit. “We hopen dat iedereen die meedoet, ontdekt hoe leuk het is om iets voor een ander te betekenen. Misschien gaan ze daardoor vaker als vrijwilliger aan de slag.”

Vorig jaar deden ook leden van de koninklijke familie mee aan NLdoet: koning Willem-Alexander en koningin Máxima werkten in Oegstgeest bij Cultuurhuis De Paulus en prinses Beatrix hielp mee met het onderhoud van de tuin van het Thomashuis in Maartensdijk.

De vrijwilligersactie is in 2020 afgelast vanwege het coronavirus, en in 2021 is een aangepaste versie aangeboden, met voornamelijk buitenwerk.

Het aantal vrijwilligersprojecten is dit jaar nog steeds lager dan in 2019 en 2018 toen er respectievelijk meer dan 8.000 en bijna 10.000 banen werden geregistreerd.

Volgens een woordvoerder van NLdoet komt dit mogelijk doordat veel vrijwilligersorganisaties nog moeten herstellen van het coronavirus. “Maar we horen vooral dat iedereen heel enthousiast is om weer aan de slag te gaan”, aldus de woordvoerder.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?