Documentaire over kinderen Ruinerwold wint tv-prijs

Image source - Pexels.com


De documentaireserie De Kinderen van Ruinerwold won donderdag de Gouden Televizier-Ring 2021. Het was voor het eerst in de geschiedenis dat een documentaire de prestigieuze televisiekijkersprijs won, meldt de NOS.

In de documentaire volgt maakster Jessica Villerius de vier oudste kinderen van de familie Ruinerwold. Het gezin van negen inmiddels volwassen kinderen en vader Gerrit Jan van D. woonde jarenlang volledig geïsoleerd op een boerderij in Ruinerwold. Ze werden ontdekt toen een van de kinderen, Isreal, van de boerderij ontsnapte en om hulp vroeg in een plaatselijke pub.

Na de ontsnapping van Israël deed de politie een inval in de boerderij. Zij arresteerden de vader op verdenking van vrijheidsberoving van zes van zijn kinderen en seksueel misbruik van twee van hen. Niet alle kinderen steunen de beschuldigingen tegen hun vader. In maart van dit jaar besloot de rechtbank de zaak tegen Van D. te seponeren, omdat hij niet geschikt was om te worden berecht.

Jessica Villeius heeft in november 2019 contact opgenomen met de kinderen. De oudste vier kwamen overeen hun verhaal aan haar te vertellen. Ze volgde de kinderen bijna 18 maanden op de voet en kreeg ook archiefmateriaal dat laat zien hoe hun leven was om al die jaren geïsoleerd te leven.

Drie van de kinderen waren bij de prijsuitreiking in Theater Carré in Amsterdam. “Het voelt als het begin van iets nieuws”, zei een van hen, Edino, in talkshow Op1 over de prijs. “Wat me is bijgebleven na de documentaire is dat het niet uitmaakt wat je hebt meegemaakt in het leven. Je hoeft je er nooit voor te schamen. Je kunt er altijd open over zijn.”

Hij noemde ook de afwezigheid van de rest van zijn broers en zussen. “Ik wou dat we hier alle negen konden zijn. Maar uiteindelijk beslist iedereen natuurlijk om in of uit de publiciteit te blijven. Maar ik denk dat deze prijs voor ons allemaal is.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?