Digitaal archief van dwangarbeiders WO II in de maak

Image source - Pexels.com


Als je wilt weten waar een familielid of andere bekende tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft moeten werken, is het straks een stuk makkelijker om deze informatie uit het Nationaal Archief te halen. De organisatie werkt aan het digitaal beschikbaar maken van gegevens over dwangarbeiders.

Volgens het Nationaal Archief moesten tijdens de Tweede Wereldoorlog ongeveer 500.000 Nederlanders in Duitsland of door Duitsland bezette landen werken. Ongeveer 27.000 mannen en vrouwen stierven tijdens deze dwangarbeid. De vraag van familieleden over wat er met hun dierbaren is gebeurd, is nu een uitdaging om te beantwoorden, aldus het Nationaal Archief. “Het is zoeken naar een speld in een hooiberg, omdat je in het huidige archief niet op naam kunt zoeken.” Na het digitaliseren zijn alle beschikbare gegevens “met één muisklik” beschikbaar.

Het archief heeft vrijwilligers nodig om alle informatie online in te voeren, waarvoor het donderdag een wervingscampagne lanceerde. Alle documenten zijn de afgelopen maanden één voor één gescand.

Eerder stelde het Nationaal Archief documenten uit onder meer de slavernijtijd digitaal beschikbaar.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?