Den Haag schrapt nieuwjaarsvuren vanwege Covid-beperkingen

Image source - Pexels.com


De vreugdevuren in Den Haag gaan dit jaar niet door vanwege de coronamaatregelen. Volgens burgemeester Jan van Zanen zijn er nu “te veel onzekerheid en te weinig uitgangspunten om de voorbereidingen door te laten gaan” vanwege de coronavirusregels. De vreugdevuren zouden weer plaatsvinden voor het eerste nieuwjaar sinds 2018-2019. Ook de vuurwerkshow op de Hofvijver is afgelast.

De gemeente wilde vreugdevuren toestaan ​​in Scheveningen en de wijken Laak, Escamp en Duindorp in Den Haag. Volgens Den Haag hebben de Omnicron-variant, het hoge aantal besmettingen met het coronavirus en de onduidelijkheid over wat er mag tijdens de jaarwisseling roet in het eten gegooid.

“Het kabinet maakt voor 14 december geen versoepelingen of (lokale) opties bekend”, laat de gemeente weten in een verklaring. “Dat is te laat om een ​​vreugdevuur verantwoord en veilig te organiseren. Bovendien zorgt het voor te veel onzekerheid en onaanvaardbare financiële risico’s voor de organisatoren.”

Ook vreest de gemeente een “oncontroleerbare toestroom van publiek” naar de vreugdevuren, nu veel andere steden hun nieuwjaarsfeesten hebben afgelast. “Omdat de vreugdevuren een eerlijke kans verdienen, is dat een onaanvaardbaar risico.”

Van Zanen sprak van “een flinke tegenvaller” voor alle betrokkenen en “wederom een ​​domper” voor de wijken waar de vreugdevuren zouden zijn gebouwd. “Van januari tot vandaag hebben de krachten gebundeld gewerkt aan de verantwoorde realisatie van de nieuwe vorm van deze traditie in Den Haag.” De burgemeester riep mensen op om in de aanloop naar en ook tijdens de jaarwisseling “de vrede te bewaren”.

De organisatie van het vreugdevuur in Duindorp noemde het “zeer spijtig”. “Maar helaas zijn er geen andere opties”, schrijft de organisatie op Facebook. Ook de organisatoren van het vreugdevuur in Scheveningen maakten bekend dat het feest niet doorging. “Ondanks de inspanningen van onze burgemeester Jan van Zanen tot het laatste moment, kon hij de vreugdevuren niet laten doorgaan.”

De vreugdevuren waren afgelopen nieuwjaar niet toegestaan ​​vanwege de coronavirusregels. Een jaar eerder werden ze verboden nadat er op 1 januari 2019 iets mis ging op het strand van Scheveningen. De wind blies smeulende deeltjes het dorp in. Dit zorgde voor groot gevaar en veel schade. De houtstapels van Scheveningen en Duindorp waren veel hoger dan afgesproken, maar de gemeente deed er niets aan. Dat concludeerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid en leidde tot het aftreden van burgemeester Pauline Krikke.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?