De meeste reisgerelateerde quarantaineregels vervallen op 25 februari; Testverplichting mag blijven

Image source - Pexels.com


Mensen die naar Nederland reizen vanuit een regio die vanwege het coronavirus is aangemerkt als ‘zeer risicogebied’, hoeven vanaf 25 februari niet per se in quarantaine, meldt het ministerie van Volksgezondheid in een verklaring. Momenteel zijn dit landen waar een variant van zorg aanwezig is en waar ofwel een groot aantal besmettingen met het coronavirus is, ofwel waar de autoriteiten geen duidelijk beeld hebben gegeven van de situatie.

Negatieve antigeen- of PCR-coronavirustesten blijven verplicht voor alle reizigers die van buiten de Europese Unie naar Nederland gaan. Iedereen die van binnen de EU komt, kan ook zijn toegangspas voor het coronavirus gebruiken.

Op de huidige lijst van zeer risicovolle gebieden staan ​​volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken 40 landen. De lijst omvat momenteel de Verenigde Staten, Australië, Canada, Israël, Turkije, Suriname en het Verenigd Koninkrijk. Vanaf vorige week konden mensen die vanuit deze landen reizen de quarantaineverplichting omzeilen als ze al een Covid-19-vaccinbooster kregen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde ook dat de coronavirussituatie in een regio niet langer de enige bepalende factor zal zijn in het reisadvies naar dat gebied.

Nederland hanteert vier alarmniveaus voor zijn risicobeoordelingen van buitenlandse regio’s, Groen, Geel, Oranje en Rood, van minst tot meest ernstig. Vanaf woensdag begint het proces van herbeoordeling van elk land op basis van alle factoren. “Dit gebeurt mede op basis van adviezen van Nederlandse ambassades en consulaten wereldwijd. Er wordt rekening gehouden met alle veiligheids- en gezondheidsrisico’s, inclusief het coronavirus’, aldus het ministerie.

Veel landen zullen snel van het Oranje-niveau worden afgebouwd. Landen buiten de Europese Unie en de Schengenzone zullen terugkeren naar hun kleurcodes vóór de coronaviruspandemie als de veiligheidssituatie daar dit rechtvaardigt. “Uitzondering zijn landen waar een nieuwe, zorgwekkende virusvariant opduikt. In dat geval krijgt een land toch automatisch de kleurcode oranje”, aldus het ministerie. Dit betekent dat er alleen dringend noodzakelijke verplaatsingen moeten worden gemaakt.

“Reizigers zullen opnieuw in quarantaine moeten als ze terugkeren uit zo’n land.”

Het was niet meteen duidelijk hoeveel landen er zouden verschuiven van Oranje naar een minder strikte situatie, maar De Telegraaf meldde eerder op de dag dat het ministerie van Buitenlandse Zaken per direct 30 populaire bestemmingen op Geel zou kunnen plaatsen. Sommige landen behouden de code oranje als ze geen bezoekers verwelkomen, zoals Nieuw-Zeeland, aldus de krant. Daar gelden strikte reisregels en zijn alleen bepaalde groepen zoals studenten of militairen welkom.

Tijdens de pandemie is reisadvies nauw verbonden geweest met cijfers over het coronavirus, waarbij alleen noodzakelijke reizen worden aangemoedigd. Nederland gebruikt een kleurcoderingssysteem om landen te categoriseren voor hun reisadviezen; afgelopen zomer is de Oranjecode voor de EU teruggebracht naar Geel, waardoor meer vrijetijdsreizen konden worden hervat.

Het advies om niet buiten de EU te reizen is door veel reizigers en zelfs reisorganisaties in de wind geslagen. Vakantiebedrijven organiseerden nog steeds reizen naar landen als Kaapverdië, Costa Rica, Colombia en Mexico.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?