Dansleraar, vakantiefirma’s voeren vaccinatieplicht in

Image source - Pexels.com

Foto: DutchNews.nl

Hoewel nog geen Nederlandse werkgevers hebben geëist dat het personeel wordt gevaccineerd en vaccinatie geen wettelijke vereiste is, zijn er tekenen dat er beweging in die richting is, meldden Nederlandse media vrijdag.

Zo zegt een dansleraar uit Utrecht dat hij doodsbedreigingen heeft gehad na het opleggen van een vaccinatieplicht aan zijn leerlingen en nu vanwege de intimidatie de politie heeft ingeschakeld.

Peter Vlug zegt dat hij vier leerlingen heeft verloren nadat hij weigerde mensen salsa te leren die niet gevaccineerd zijn. Hij zegt de beslissing te hebben genomen nadat hij het testproces had onderzocht en tot de conclusie kwam dat het niet waterdicht is.

‘Ik was geschokt door hoe onbetrouwbaar ze zijn’, zegt hij tegen de NOS. ‘Dus ik kon ze niet blijven accepteren.’

Ook drie vakantiebedrijven in Nederland hebben besloten geen boekingen aan te nemen van mensen die niet zijn ingeënt, meldt de Volkskrant vrijdag.

‘Onze groepsleiders en deelnemers vinden het belangrijk dat iedereen wordt ingeënt’, zegt Pieter Melieste van campingspecialist ACSI, die kampeervakanties door heel Europa organiseert voor Nederlandse en Duitse vakantiegangers.

‘Als we dit niet hadden gedaan, hadden we meer annuleringen gehad. En dan heb je niet echt een keuze,’ zei hij.

EU-regels

De coronavirusregels die in andere landen gelden, zijn een extra factor. ‘Bijna al onze groepsreizen gaan door Duitsland, dus die konden we niet organiseren zonder dat mensen zich moesten laten vaccineren’, zegt Arjan Koster, directeur van vakantiebedrijf Oad. Duitsland heeft een quarantaine-eis ingevoerd voor mensen die niet zijn ingeënt.

De Nederlandse reisagentenvereniging ANVR heeft geen problemen met de verhuizing en verwacht dat meer bedrijven zullen volgen. ‘Een besmetting tijdens een reis is een probleem’, zegt voorzitter Frank Oostdam.

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid zei dat het ministerie het niet goedkeurt dat bedrijven hun eigen coronavirusbeleid opstellen, maar dat er geen plannen zijn om hen te stoppen dit te doen.

Het is echter onduidelijk of een dergelijk verbod juridisch verantwoord is, aldus de krant.

Wet

De NRC heeft arbeidsrechtdeskundigen geraadpleegd over de mogelijkheid dat werkgevers eisen dat personeel in Nederland wordt gevaccineerd.

‘Werkgevers moeten zorgen voor een veilige werkomgeving, maar er zijn ook andere manieren’, zegt arbeidsrechtspecialist Suzanne Meijers. ‘Je kunt er bijvoorbeeld voor zorgen dat er goed wordt geventileerd en dat medewerkers die niet zijn ingeënt de 1,5 meter regel kunnen respecteren.’

Ook mogen werkgevers niet eisen dat ze regelmatig worden getest of hebben ze het recht om te weten hoe een werknemer test vanwege de privacywetgeving, zei ze.

Dwang

Martin Buijsen, hoogleraar gezondheidsrecht aan de Erasmus Universiteit, zegt niet te verwachten dat mensen die niet zijn ingeënt de toegang tot evenementen of restaurants in Nederland wordt ontzegd omdat het discriminatie zou zijn.

‘Maar het is natuurlijk ook een vorm van dwang om een ​​test te moeten doen voordat je ergens binnen mag’, zegt hij.

Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat 90% van de Nederlanders zich wil laten vaccineren, en zo’n 66% van de volwassenen is al volledig beschermd.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?