Culturele sector tart burgemeesters, openen als kapsalons, sportscholen in lockdown-protest

Image source - Pexels.com


Meerdere theaters en musea in Nederland protesteren woensdag tegen de coronamaatregelen waardoor de culturele sector alsnog gesloten is. Zo’n 70 Nederlandse theaters en concertzalen worden omgebouwd tot kapsalons, massagestudio’s of schoonheidssalons, waar ook voorstellingen worden gehouden voor de campagne Kapsalon Theater. Meerdere burgemeesters lieten weten geen toestemming te geven voor het protest en de coronaregels te handhaven.

In Kapsalon Thater, een initiatief van Diederik Ebbinge en Sanne Wallis de Vries, worden klanten vermaakt door artiesten als Jochem Myjer, Claudia de Breij en Youp van ‘t Hek tijdens het knippen of andere behandelingen. Dit omdat kappers afgelopen weekend weer open mochten terwijl de culturele sector gesloten blijft. Deelnemende theaters zijn onder andere het Parktheater in Eindhoven, Theater Orpheus in Apeldoorn en het Concertgebouw in Amsterdam.

De burgemeester van de hoofdstad, Femke Halsema, waarschuwde de deelnemende culturele instellingen dat ze een bezoek van handhavers kunnen verwachten als ze woensdag hun deuren openen. De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, tevens voorzitter van de Veiligheidsraad van de burgemeesters die de 25 veiligheidsregio’s voorzitten, deed dezelfde oproep. Ook onder meer Utrecht, Den Haag en Eindhoven zeiden de regels te zullen handhaven waar nodig.

Zo’n 20 musea bieden eenmalig een sportles of andere initiatieven aan. Zo opent er een kapsalon in het Van Gogh Museum en organiseert het Groninger Museum een ​​workshop graffiti als gymles voor de hersenen. Het Fries Museum gaat dienst doen als yogastudio, net als het uitvaartmuseum Tot Zover. Naast yoga biedt het Limburgs Museum ook Zumba aan.

De Museumvereniging, initiatiefnemer van die acties, vindt het geen zin dat de musea nog dicht moeten terwijl sho’s weer klanten mogen ontvangen. “Qua verplaatsingen hebben 450 musea geen relatie met de verplaatsingen van in totaal 85.000 fysieke winkels in Nederland”, aldus de museumclub.

De Balie-debatcentrum in Amsterdam heeft de Philosophical Society, de Community of Reason, opgericht om de coronavirusregels te omzeilen en woensdag open te gaan als religieuze instelling. Directeur Yoeri Albrecht bezocht dinsdag de Kamer van Koophandel om de vereniging op te richten die haar bijeenkomsten in De Balie zal houden.

“De Community of Reason is toegankelijk, pragmatisch en inclusief; toegang is gratis voor iedereen”, zei De Balie in een verklaring. “Op deze manier kunnen we ook de uitvoerende kunstenaars en freelancers die nu zonder hulp zitten weer aan het werk krijgen.” Kunstenaars worden opgeroepen zich te melden. “Natuurlijk bieden we ze een vergoeding.”

De eerste gast op woensdag is Mohamedou Ould Slahi. De Mauritaniër zat 14 jaar vast zonder officieel te zijn aangeklaagd in de Amerikaanse gevangenis in Cuba, waar hij werd gemarteld en vernederd. Hij zou eind oktober een lezing geven in De Balie, maar moest afzeggen omdat zijn aanvraag voor een werk- en verblijfsvergunning niet doorkwam. Dat heeft de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in november geregeld.

Albrecht maakte afgelopen weekend zijn plannen bekend. “Ik begrijp niet waarom je op de Veluwe samenkomt om een ​​2000 jaar oud boek te bespreken, maar niet in hartje Amsterdam samenkomt om een ​​boek van een maand geleden te bespreken”, zei hij in het televisieprogramma WNL Op zondag.

De toegangspassen voor het coronavirus van bezoekers worden bij aankomst gecontroleerd en social distancing wordt gehandhaafd.

De gemeente Amsterdam onderzoekt of deze constructie wettelijk is toegestaan, zegt een woordvoerder van burgemeester Halsema desgevraagd.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?