Covid-ondersteuning culturele sector moet na 1 oktober doorgaan, zeggen wethouders

Image source - Pexels.com


Het kabinet maakte bekend dat het vanaf 1 oktober de meeste steunmaatregelen voor het bedrijfsleven voor het coronavirus stopzet, maar dat zou desastreus zijn voor de culturele sector, aldus de cultuurwethouders van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht in een opinie vrede in de Volkskrant.

“Het zou een tragedie zijn als instellingen vlak voor de finish zouden instorten. Wat nu verloren is, komt de komende jaren niet meer terug”, wethouders Robert van Asten van Den Haag, Said Kasmi van Rotterdam, Anke Klein van Utrecht en Touria Meliani van Amsterdam schreef in de krant.

De Nederlandse economie is dan misschien weer op het niveau van voor de pandemie, maar dat geldt niet voor de culturele sector, schreven de wethouders. “Zelfs zonder social distancing zullen de gevolgen van de pandemie nog lang aanhouden.” Volgens de Task Force Culturele en Creatieve Sector zal de schade door het coronavirus in de sector dit jaar 2,8 miljard euro bedragen, waarvan 1 miljard euro in de laatste helft van 2021. Het toerisme ligt nog steeds stil en veel cultuurbezoekers aarzelen nog om mengen met mensen.

“Dat is een groot probleem. Want een levensvatbare culturele sector is cruciaal voor werkgelegenheid, leefbaarheid en talentontwikkeling in Nederland”, aldus de wethouders. “Als gemeenten kunnen we deze enorme verliezen niet compenseren en kunnen we ook niet zomaar aan het herstel beginnen. Maar we kunnen het ons ook niet veroorloven om nu geen actie te ondernemen.”

“Daarom doen we opnieuw een gezamenlijk beroep op dit hele kabinet. Want zonder extra steun van de overheid komt er dit jaar onvermijdelijk een moment dat instellingen als de Hermitage, Ekko of Panorama Mesdag hun deuren moeten sluiten. opnieuw. Maar dan voor altijd”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?