Court: De meeste indoor-evenementen mogen de capaciteit van 75% niet overschrijden, moeten om middernacht eindigen

Image source - Pexels.com


De evenementenbranche heeft een kort geding tegen de overheid verloren over de laatste coronamaatregelen. Het kabinet had het recht om te besluiten slechts 75 procent van het mogelijke aantal bezoekers op evenementen toe te laten en feesten om middernacht te laten eindigen. De keuzes zijn “navolgbaar” en “niet onbegrijpelijk”, oordeelde de rechtbank in Den Haag.

De zaak is aangespannen door onder meer Unmute Us, Apenkooi Events, ID&T en MOJO. De rechtszaak werd gesteund door de Alliance of Event Builders en de Association of Event Makers.

De industrie zei dat evenementen en concerten niet winstgevend zijn vanwege capaciteitsbeperkingen en daarom niet kunnen plaatsvinden. Dit mag bij sommige evenementen het resultaat van de maatregelen zijn, maar dat betekent volgens de rechters niet “dat dit de bedoeling van de beperking is”. De regel is bedoeld om de kans op verspreiding van het coronavirus te verkleinen.

Ook de evenementensector voerde aan dat bij een goed deurbeleid de verplichte sluitingstijd om middernacht niet zal bijdragen aan de bestrijding van het coronavirus. Ook wezen ze de rechter erop dat het organiseren van concerten een lange voorbereidingstijd vraagt ​​en artiesten boeken moeilijker wordt als het onzeker is of de concerten doorgaan.

Voor buitenevenementen gelden meer flexibele regels. Deze mogen plaatsvinden zonder een maximum aantal bezoekers, evenals indoor evenementen met vaste zitplaatsen, zoals cabaretvoorstellingen. De klagers waren van mening dat zij in soortgelijke zaken anders werden behandeld dan andere sectoren, maar de rechtbank was het daar niet mee eens. “Dit zijn geen gelijke gevallen en de beklaagde heeft ook een rechtvaardiging voor het onderscheid naar voren gebracht.”

Unmute Us is teleurgesteld over het resultaat en denkt na over de volgende stappen. “We hadden op iets anders gehoopt, maar we blijven strijden voor het behoud van onze sector”, zegt initiatiefnemer Jasper Goossen. Hij noemde het “frustrerend dat de rechter onze onderzoeksresultaten blijkbaar niet kan laten opwegen tegen arbitraire adviezen en besluiten van het OMT en het kabinet”. Festivalorganisator ID&T: “De allerlaatste stap zou zijn dat de 1,5 meter verwijderd zou worden. Nu zijn we de allerlaatste stap. Wat moet er nog gebeuren voordat onze sector weer volledig open kan, net als de rest van de samenleving?”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?