Conventionele tankstations kunnen elektrische oplaadpunten plaatsen, na open competitie

Dutch News brings daily news from The Netherlands in English
Image source - Pexels.com

 

Een Fastned snelweglaadstation. Foto: Fastned.nl

Conventionele tankstations kunnen oplaadpunten voor elektrische auto’s plaatsen naast hun huidige pompen, maar ook nieuwe spelers moeten een kans krijgen, aldus een uitspraak van de hoogste rechtbank van Nederland.

De Raad van State oordeelde dat het niet oneerlijk is om bedrijven als Shell en BP toestemming te geven voor de elektrische oplaadpunten. Maar er moet open concurrentie zijn voor de locaties voordat de minister van Verkeer een beslissing neemt over wie de vergunning krijgt.

De uitspraak verwijst naar een reeks zaken die zijn aangespannen door Fastned en MisterGreen Fast Charging Network, die alleen elektrische laadstations exploiteren, tegen de staat.

Ze protesteerden tegen een aantal locaties waar elektrische laadvergunningen waren toegekend aan conventionele tankstationhouders. Hun argument werd aanvaard, één beslissing werd vernietigd en ze kregen ook hun gerechtskosten toegewezen.

De rechtbank voegde eraan toe dat conventionele benzine de hoofdactiviteit moet blijven in tankstations die elektrische oplaadpunten willen toevoegen.

De uitspraak zou kunnen betekenen, meldt de NOS, dat er meer belangstelling is voor het plaatsen van elektrische oplaadpunten op snelwegen in plaats van vooral in gebieden waar mensen wonen en werken, waardoor het voor eigenaren van elektrische auto’s makkelijker wordt om verder te reizen.

 

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?