Controversieel Efteling-beeld met kannibaalthema moet in Rijksmuseum: Erfgoedgroep

Image source - Pexels.com


Erfgoedvereniging Bond Heemschut wil dat het beeld van de Efteling-attractie Monsieur Cannibale een plek krijgt in het Rijksmuseum. De erfgoedvereniging stelt dat het beeld van waarde is voor toekomstige generaties omdat monsieur Cannibale en de discussie erover illustreren “hoe snel de discussie over racisme en koloniaal denken in Nederland vandaag verandert”.

De afgelopen jaren is er op sociale media kritiek geuit op onder meer het vermeende racistische karakter van monsieur Cannibale. De attractie bestaat uit een groot aantal kookpotten waarin mensen cirkelen rond een grote, dikke, bijna naakte, gekleurde man met een lepel door zijn neus. Afgelopen zondag konden bezoekers voor de laatste keer plaatsnemen in Monsieur Cannibale. In juni van dit jaar maakte de Efteling bekend dat de attractie aangepast zou worden. De kookpotten van Monsieur Cannibale worden omgebouwd tot handelsboten.

Directeur Karel Loeff van Bond Heemschut wees erop dat het Rijksmuseum aandacht heeft voor de geschiedenis van de slavernij en dat monsieur Cannibale daarom goed zou passen in het museum gezien de discussie over het beeld. “Het zou vreemd zijn als dit beeld in het depot van de Efteling zou verdwijnen of vernietigd zou worden”, aldus Loef.

De Bond Heemschut heeft de Efteling schriftelijk verzocht het beeld ter beschikking te stellen aan het Rijksmuseum. De Efteling kon dinsdagavond nog niet reageren op het voorstel.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?