Concertgebouworkest blijft samenwerken met Russen die de oorlog niet steunen

Image source - Pexels.com


Het Concertgebouworkest blijft samenwerken met Russische musici ‘die het agressieve gedrag van de Russische regering in woord of gebaar niet hebben onderschreven’. Dat benadrukte het orkest maandag bij de presentatie van het seizoen 2022/2023. Poetin-aanhanger en pianist Denis Matseuv is echter niet meer welkom. De Rus zou in maart volgend jaar meerdere concerten met het orkest geven.

Zoals al bekend was, treedt de Russische dirigent Valeri Gergiev niet meer op met het Concertgebouworkest, waarin Russen en Oekraïners in harmonie spelen. Andere orkesten, waaronder het Rotterdams Philharmonisch Orkest, distantieerden zich al van de maestro vanwege zijn weigering om Poetins invasie van Oekraïne te veroordelen. De namen van Gergiev en Mastuev staan ​​nog steeds in de brochure van het Concertgebouworkest, maar die werd al gedrukt toen Rusland Oekraïne binnenviel.

“Net als de overgrote meerderheid van de internationale gemeenschap veroordelen we deze gewelddadige invasie met klem. Vanwege de publieke steun die in het verleden aan Vladimir Poetin is getoond, en die niet is opgegeven, hebben we besloten dat Valeri Gergiev de concerten op 14 december niet zal leiden. en 15”, aldus een woordvoerder.

Het orkest heeft nog geen nieuwe chef-dirigent, maar beloofde “voor het einde van dit seizoen met nieuws over het onderwerp van de chef-dirigent te komen”. Het bedrijf zit zonder chef sinds Daniele Gatti in 2018 vertrok.

Het seizoen 2022/2023 staat in het teken van verbinding. Gedurende deze periode speelt het orkest in prestigieuze Europese zalen, waaronder de Elbphilharmonie in Hamburg, de Philharmonie in Berlijn, de Philharmonie in Parijs en het London Barbican Centre.

Verschillende bekende dirigenten treden komend seizoen weer op met het Concertgebouworkest: voormalig chef Riccardo Chailly, Daniel Harding, John Eliot Gardiner, Jaap van Zweden en Paavo Järvi. De Canadese dirigente Barbara Hannigan, ook bekend als zangeres van haar Grammy-winnende album Crazy Girl Crazy, treedt komend seizoen voor het eerst op voor het Concertgebouworkest. Herbert Blomstedt, nu 94, staat ook op de agenda, met Bruckner’s Fourth.

Andere iconische meesterwerken op het programma zijn Die Schöpfung van Haydn, het Requiem van Mozart, de Vijfde van Beethoven, de Negende symfonie van Schubert en de Vierde, Vijfde en Negende symfonieën van Mahler. Van Zweden dirigeert een concertuitvoering in de eerste akte van Wagners Die Walküre.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?