Cold case-team geschokt door kritiek op boek over verraad Anne Frank

Image source - Pexels.com


Het coldcaseteam dat het verraad van Anne Frank onderzocht, zei geschrokken te zijn van alle kritiek op het boek, zegt hoofdonderzoeker Pieter van Twisk donderdag in een lange verklaring op de website van het team. Punt voor punt besprak hij de kritiek die het boek de afgelopen week kreeg vanwege de conclusie dat de joodse notaris Arnold van den Bergh de familie Frank heeft verraden.

Volgens Van Twisk is Van den Bergh in het onderzoek niet als dader aangewezen maar “in het meest waarschijnlijke scenario als hoofdverdachte”. De primaire verdediging van het cold case-team is dat de critici zich te veel hebben gericht op het individuele bewijsmateriaal. “We gebruikten vaak de metafoor van de puzzel; we verzamelden zoveel stukjes van de puzzel dat het beeld steeds duidelijker werd (..) Wat de critici doen is stuk voor stuk nemen en concluderen dat het onvoldoende bewijs is voor onze conclusie. “

In het boek zeggen onderzoekers dat de Amsterdamse notaris een lijst met onderduikadressen deelde met de Duitse bezetter om zijn eigen gezin te beschermen. Maar verschillende experts en organisaties trokken die theorie in twijfel. Van Twisk benadrukt in de verklaring dat ze geen aanwijzingen hebben dat de lijst bestaat.

Een van de andere bewijsstukken is een anoniem briefje dat vader Otto Frank na de oorlog zou hebben gekregen. Daarin stond dat Van den Bergh Franks onderduikadres en meer adressen met de Duitsers had gedeeld. Critici zeggen dat dat niet genoeg bewijs is. Volgens Van Twisk staat er echter zoveel essentiële informatie op het briefje dat het geschreven moet zijn “door iemand die wist waar hij of zij het over had”.

“De inhoud van het briefje, de plaats en het tijdstip waarop het is afgeleverd, de vele getuigenverklaringen over het bestaan ​​van lijsten van onderduikers, de verklaringen en gedragingen van Otto Frank en de helpers, het gedrag van Van den Bergh en de algemene context van een land in oorlog, tot slaaf gemaakt door een antisemitische ideologie die mensen uitsluit, vervolgt en tegen elkaar opzet en hen uiteindelijk vernietigt, enz., enz. Dit alles bij elkaar geeft een goede reden voor achterdocht.”

Van Twisk stelde eerder dat het coldcaseteam geen historisch onderzoek heeft gedaan maar een strafrechtelijk onderzoek. Volgens Van Twisk loopt er nu “een soort rare lastercampagne” rond het boek. Hij en zijn team hebben “vijf jaar op een heel eerlijke manier onderzoek gedaan en veel bijgebracht.”

De Nederlandse uitgeverij Ambo Anthos had aangekondigd het extra drukken van het boek uit te stellen in afwachting van nadere uitleg van het onderzoeksteam.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?