Cheetah ‘adopt’ andere moeders welpen in Nederlandse dierentuin

Dutch News brings daily news from The Netherlands in English
Image source - Pexels.com

 

De pasgeboren cheeta’s Foto: Safaripark Beekse Bergen

Een cheeta die net bevallen was, heeft met succes drie jonge welpen geadopteerd van een ander vrouwtje dat niet voor hen kon zorgen.

Hoewel het bekend is dat cheeta’s soms mannelijke welpen in het wild adopteren – omdat ze de kans op reproductief succes van hun eigen jongen vergroten – was dit een primeur voor het Nederlandse Safaripark Beekse Bergen.

Het park coördineert een fokprogramma om het aantal bedreigde dieren te vergroten. Toen een moeder, Sara, niet in staat was om voor haar jongen te zorgen, besloot ze haar drie mannelijke welpen te plaatsen bij een andere vrouw, Kate, die onlangs haar eigen drie welpen had gekregen.

‘Dit is een buitengewone situatie die we nog nooit eerder hebben meegemaakt’, zegt dierenverzorger van carnivoren Mariska Vermij-Van Dijk in een persbericht.

‘Sara maakte het goed, maar we zagen haar gezondheid achteruitgaan, waardoor ze niet voor haar jongen kon zorgen en een welp stierf. Kate beviel een dag later, dus we besloten om Sara’s drie mannelijke welpen in haar nest te leggen. Kate accepteerde de welpen meteen en zorgt heel goed voor ze.’

De cheetah, Kate, krijgt extra voedsel voor het grotere nest en het andere vrouwtje, Sara, doet het nu beter, voegde ze eraan toe.

In het wild leven slechts 7.000 volwassen cheeta’s en de soort staat als ‘kwetsbaar’ op de rode lijst van bedreigde diersoorten van de IUCN.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?