Carnaval kan niet verboden worden, zeggen burgemeesters; Beslis over twee weken

Image source - Pexels.com


Carnaval kan niet verboden worden. Zeker omdat de horeca open is, zei burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen voordat hij er met minister van Justitie Dilan Yesilgöz over sprak. “Carnaval heeft vele gezichten. Mensen verzamelen zich thuis of op straat, en daar heb je geen vergunning voor nodig”, zei hij. Over twee weken komen burgemeesters en minister weer bijeen om te beslissen hoe carnaval gevierd gaat worden. “Het is te vroeg om nu een beslissing te nemen”, zei Yesilgöz na de vergadering.

De burgemeesters maken zich zorgen dat het handhaven van de coronavirusregels tijdens carnaval moeilijk zal zijn, met name social distancing. “Het is een ingewikkelde situatie”, zegt Antoin Scholten uit Venlo. “Op een binnenlocatie vol muziek blijven mensen met een biertje in de hand geen anderhalve meter uit elkaar op hun plek”, aldus Bruls. De burgemeesters kijken nog naar de mogelijkheden en onmogelijkheden. Ze willen in ieder geval de stroom naar cafés en bars reguleren. “We moeten proberen de grote toestroom te ontmoedigen”, zegt Bruls, tevens hoofd van de Veiligheidsraad.

Annemarie Penn te Ring uit Maastricht zei dat ze “haar best zou doen”, maar “kan de coronamaatregelen niet waarmaken”. We zullen rondlopen, spreken en waarschuwen, maar ik zal geen oproerpolitie naar het Vrijthof sturen. als het vol is met mensen.” Ze hoopt vooral dat het aantal besmettingen per 15 februari drastisch is afgenomen zodat er meer mogelijk is.

We moeten creatief zijn”, aldus Jack Mikkers van Den Bosch. Zijn collega John Jorritsma houdt zijn adem in. “Ik vrees dat dit jaar een tegenvaller wordt voor iedereen met een carnavalshart.

De burgemeesters en Yesilgöz ontmoeten elkaar over twee weken weer om te bespreken hoe carnaval eruit zal zien. “Carnaval is hier, dat begrijp ik. Nu moeten we kijken hoe dat gevierd kan worden onder de geldende coronamaatregelen. Eén ding is duidelijk: het zal niet zijn zoals ze gewend zijn. Helaas moeten ook mensen offers brengen”, zegt de zei minister.

De burgemeesters gaan de komende weken in overleg met de carnavalsverenigingen en lokale ondernemers verschillende scenario’s op elkaar afstemmen. “Het brandende probleem is de 1,5 meter. Hoe moet je hiermee omgaan?” vroeg Bruls zich hardop af. “Komt er een vrijstelling? Zullen de burgemeesters dat tolereren? Of wordt het strenger omdat de besmettingscijfers stijgen?” Carnaval kan geen geënsceneerd evenement zijn, zei hij. “Dat zal niet werken.”

Ook kijken de burgemeesters naar het reguleren van overmatig verkeer naar pleinen en bars en het ontmoedigen van carnavalstoerisme. Het is niet de bedoeling dat mensen massaal naar het zuiden trekken omdat ze zin hebben in een feestje. Alleen al uit de eigen regio trekt het volksfeest veel publiek.

Met kleine verschillen maken ze gezamenlijke afspraken. “Er zijn veel variaties op carnaval in het land”, legt Bruls uit. Limburg, Noord-Brabant en het oosten van het land hebben allemaal hun eigen gebruiken.

Eén ding is volgens Mikkers zeker: het land verkeert nog steeds in een crisis. “Carnaval moeten we dit jaar met bezinning vieren.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?