Burgemeesters pleiten voor landelijk vuurwerkverbod met nieuwjaar

Image source - Pexels.com


Burgemeesters en gemeenten willen dat er voor het einde van het jaar een algemeen vuurwerkverbod komt. Dat pleitte de Veiligheidsraad donderdagavond in een brief aan demissionair minister van Veiligheid Ferdinand Grapperhaus. De partijen willen een verbod op zowel de verkoop als het afsteken van vuurwerk.

Afgelopen nieuwjaar was er vanwege de coronacrisis zo’n totaalverbod. De bedoeling was om extra druk op de zorg door vuurwerkincidenten te voorkomen, bovenop de hoge druk als gevolg van de pandemie. Volgens de burgemeesters en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is de huidige druk op de zorg en het personeel reden genoeg voor een landelijk verbod dit jaar.

Daarnaast moet het aantal contacten tussen mensen beperkt worden door het toenemende aantal besmettingen, aldus de burgemeesters en VNG. Oud en Nieuw en het afsteken van vuurwerk veroorzaken het tegenovergestelde gedrag. Het doel van dit jaar moet zijn dat het nieuwe jaar in kleine groepen wordt gevierd om het aantal besmettingen met het coronavirus te verminderen. Een eenmalig vuurwerkverbod kan overbelasting van de zorg helpen voorkomen, zeggen de burgemeesters en VNG tegen Grapperhaus.

Het vuurwerkverbod kan ook rekenen op steun van de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie. Het is van mening dat “elke overheidsmaatregel die een vraag naar acute zorg kan voorkomen” welkom is. De traumachirurgen wijzen erop dat de afgelopen jaren gemiddeld 400 mensen spoedeisende hulp nodig hadden en zo’n 800 mensen naar de huisarts gingen vanwege vuurwerkletsel. Het vuurwerkverbod van vorig jaar verhinderde 70 procent van de bezoeken aan de spoedeisende hulp tijdens de jaarwisseling, zo citeren de chirurgen onderzoek van VeiligheidNL.

Eerder op donderdag werd bekend dat het demissionair kabinet neigt naar het niet afkondigen van een landelijk verbod deze jaarwisseling. Niet alleen de Veiligheidsraad, die bestaat uit een delegatie van Nederlandse burgemeesters, maar ook verpleegkundigen lieten weten niet blij te zijn met dat voornemen. Aan de andere kant slaakte de vuurwerkindustrie een “zucht van verlichting”, aldus de voorzitter.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?