Burgemeesters ontmoeten elkaar om carnaval te bespreken tijdens Covid

Image source - Pexels.com


De Veiligheidsraad bespreekt maandagavond in Utrecht mogelijke speciale coronavirusregelingen voor de carnavalsperiode. Daarna vertellen de burgemeesters aan het hoofd van de 25 veiligheidsregio’s over een langetermijnvisie op het coronavirusbeleid. Minister van Justitie Dilan Yesilgöz en minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers zullen de bijeenkomst bijwonen.

De burgemeesters vrezen dat social distancing, groepsvorming op straat en sluitingstijden in de horeca tijdens de carnavalsdagen moeilijk te handhaven zullen zijn. Carnavalvierders vieren arm in arm en in groepen op straat. De optochten zijn al bijna overal afgelast, maar carnaval wordt zeker in kroegen gevierd, denken de burgemeesters. Yesilgöz gaat in gesprek met burgemeesters Annemarie Penn-te Strake (Maastricht), Jack Mikkers (Den Bosch) en Hubert Bruls (Nijmegen).

Volgens de burgemeesters moet het kabinet zo snel mogelijk duidelijk maken wat wel en niet mag tijdens de carnavalsdagen eind februari. Ook willen ze een grens trekken zodat carnavalsvierders niet massaal naar de gemeente met de meeste vrijheid trekken. Penn-te Strake vertegenwoordigt Limburg, Mikkers is namens Noord-Brabant aanwezig bij de vergadering en Bruls vertegenwoordigt Gelderland-Zuid, de achterhoek en andere plaatsen waar carnaval wordt gevierd.

Na de discussie over carnaval komen de overige 22 burgemeesters van de Veiligheidsraad en Kuipers aanschuiven. De burgemeesters dringen bij het kabinet al langer aan op een meerjarenvisie op de coronamaatregelen. Ze willen dat de samenleving ondanks besmettingen met het coronavirus zo normaal mogelijk verloopt. Ze stellen dat de samenleving moet leren leven met het coronavirus zonder elke keer op slot te gaan. De Veiligheidsraad is voorstander van het brede gebruik van toegangspassen voor het coronavirus.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?