Bewoners van balkons verbannen tijdens opening Holocaustmonument in Amsterdam

Image source - Pexels.com


Bij de onthulling van het Nationaal Holocaust Namenmonument aan de Weesperstraat in Amsterdam is aanstaande zondag een noodbevel van kracht. Dat schrijft burgemeester Femke Halsema in een brief aan bewoners van de Hoftuin van de Prostetante Diaconie, waar de onthulling zal plaatsvinden. Ook mogen bewoners de onthulling niet op afstand meekijken, bijvoorbeeld vanaf hun balkon.

De noodmaatregel wordt in overleg met het Openbaar Ministerie en de politie ingesteld en geldt zondag tussen 11.00 en 17.00 uur voor de Hoftuin en omgeving. De maatregel maakt het mogelijk om mensen preventief te fouilleren. Alleen genodigden zijn welkom bij de onthulling van het monument.

Verder is het verboden om de onthulling vanaf een balkon, loggia, dak of dakterras van 13:00 uur tot 17:00 uur te volgen, schreef Halsema. “Ook aan die kant moeten ramen en deuren gesloten zijn, om een ​​ongestoorde onthulling mogelijk te maken.” Volgens een woordvoerder van de burgemeester wordt dit in bijzondere gevallen vaak gevraagd aan omwonenden, bijvoorbeeld elk jaar op 5 mei tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam.

Koning Willem-Alexander zal het monument onthullen, samen met Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité. Bij de onthulling zullen onder meer demissionair minister-president Mark Rutte en Halsema een toespraak houden. De NOS zendt het evenement zondag vanaf 13.30 uur live uit op NPO 1.

Het Nationaal Holocaust Namenmonument is ontworpen door de Pools-Amerikaanse architect Daniel Libeskind en bevat alle namen van de 102.000 Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. Het kunstwerk bestaat uit wanden in de vorm van vier Hebreeuwse letters, die samen het woord ‘ter nagedachtenis’ vertegenwoordigen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?