Awards Nederlands Film Festival genderneutraal

Image source - Pexels.com


De uitreiking van de Gouden Kalveren wordt vernieuwd. Met ingang van de komende editie van het Nederlands Film Festival (NFF) krijgen de belangrijkste filmprijzen van Nederland een update, maakte de organisatie donderdag bekend na onderzoek samen met de Nederlandse Academie voor Film en ACT Acteursbelang.

Tijdens de ceremonie zal nu slechts één Gouden Kalf voor Beste Hoofdrol en één Gouden Kalf voor Beste Bijrol worden uitgereikt. Voor deze prijzen worden vijf voorstellingen genomineerd. In andere jaren maakte het NFF in deze categorieën nog onderscheid tussen een prijs voor mannen en vrouwen.

Vanaf dit jaar wordt er in de categorie Dramaserie nog maar één prijs uitgereikt voor de beste hoofdrol en de beste bijrol. Daarnaast wordt voor het eerst een Gouden Kalf uitgereikt voor Beste hoofdrol in een korte film. Het festival vindt plaats van 24 september tot 2 oktober. De uitreiking van de Gouden Kalveren is op 1 oktober in Utrecht.

“De discussie over genderinclusiviteit is wereldwijd al jaren gaande en ook binnen de (inter)nationale film- en beeldsector is dit urgent. Het NFF beweegt mee met de tijdgeest en heeft ervoor gekozen, net als bij de andere Golden Kalveren decennialang om het onderscheid tussen mannen en vrouwen bij de acteerprijzen weg te werken”, zegt Silvia van der Heiden, algemeen directeur van het NFF.

Manoushka Zeegelaar Breeveld van ACT Acteursbelangen noemde de nieuwe verdeling van de filmprijzen “een belangrijke schakel” in de hoop op een bredere vertegenwoordiging van acteurs. “Dit nieuwe format is een eerste stap naar meer inclusiviteit en diversiteit.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?