Anti-blackface-protesten gepland voor sinterklaasfeesten in Maastricht, Volendam

Image source - Pexels.com


Kick Out Zwarte Piet (KOZP) demonstreert dit jaar op de Sinterklaasfeesten in Maastricht en Volendam. Volgens de actiegroep maakt Zwarte Piet op deze plekken nog steeds deel uit van de feesten. Ook KOZP presenteert dinsdag een petitie, waarin gemeenten worden opgeroepen geen subsidies te verlenen aan aankomstfeesten waaraan Pieten in zwarte, grijze of bruine make-up deelnemen.

Dit jaar is het tien jaar geleden dat de campagne tegen Zwarte Piet en racisme begon op Keti Koti, de dag waarop de afschaffing van de slavernij wordt herdacht en gevierd. “Hoewel we zien dat er het afgelopen decennium veel is veranderd en we voorzichtig hoop koesteren, blijft het nodig om actie te ondernemen om ervoor te zorgen dat geen enkel kind hoeft op te groeien met de schadelijke karikatuur die Zwarte Piet is”, aldus KOZP.

De demonstratie in Maastricht is op zaterdag 13 november. “Maastricht is zo’n gemeente die anno 2021 nog steeds niet begrijpt dat racisme geen kinderfeestje is”, zegt de actiegroep in een verklaring. “Het is onbegrijpelijk hoe Maastricht als bekende Europese stad dit nog bewust kan verkopen. Ook dit jaar staan ​​er blackface Pieten bij de aankomst, gesubsidieerd door de gemeente en gesponsord door een lange lijst van lokale bedrijven.”

Het protest in Volendam is een dag later. “Sommige kleine gemeenten vinden het nog prima als ze bij de intocht Zwarte Pieten gebruiken”, aldus de actiegroep. “Een van die kleinere gemeenten die geen afscheid kunnen nemen van het ‘traditionele’ racistische stereotype van Zwarte Piet is Volendam.”

Ook heeft KOZP een #antiZwartePietChallenge opgezet, waarin mensen in actie kunnen komen tegen Zwarte Piet. Op 5 december blikken de initiatiefnemers en hun achterban terug op de afgelopen tien jaar en blikken ze vooruit.

Vorig jaar was KOZP ook in Maastricht, waar een kleine groep demonstranten werd aangevallen door honderden tegendemonstranten. Na een uur stopte de actiegroep de demonstratie vanwege de onveilige situatie en werden de activisten onder politiebescherming naar een veilige plek buiten de stad gebracht.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?