Amsterdamse kerk ontvangt botfragment Sinterklaas voor Sinterklaas

Image source - Pexels.com


Een relikwie van de patroonheilige van Amsterdam wordt zondag bijgezet in de Basiliek van Sint-Nicolaas om samen te vallen met de Sinterklaasviering, aldus het AD. Het feest van Sinterklaas wordt in Nederland al 700 jaar gevierd, hoewel de commercialisering van de feestdag zoals die nu wordt gevierd in de jaren dertig van de vorige eeuw begon.

De relikwie zou een stuk ribbe zijn van de Turkse heilige die aan de basis lag van het Sinterklaasverhaal, dat elke winter in Nederland wordt gevierd. Dit botfragment behoorde voorheen samen met vier andere duizend jaar toe aan de Abdij van Egmond. “De rib is zeker van Sinterklaas”, zei broeder Adelbert van de abdij van Egmond. Hij vertelde de krant dat de geschiedenis van het bot is gedocumenteerd sinds het jaar 1087 toen zijn botten werden verwijderd uit de St. Nicolaaskerk van Myra, in de huidige stad Demre, Turkije.

Sinterklaas leefde werd geboren in 270 en stierf in 343. Tijdens de 4e eeuw als bisschop van Myra. Hij hielp de minder bedeelden tijdens zijn leven, en de legendes van het schenken van geschenken groeiden na zijn dood. De Basiliek wil “de aandacht vestigen op de barmhartigheid van de patroonheilige van de stad en zijn inspirerende bereidheid om altijd open te staan ​​voor anderen”.

Van relikwieën, overblijfselen van heiligen of voorwerpen die ermee in contact zijn gekomen, wordt in het christendom aangenomen dat ze wonderbaarlijke eigenschappen hebben. De bijzetting van dit relikwie zal het begin zijn van een heel jaar ter ere van Sinterklaas met lezingen en concerten. Ook komt er een wandelroute langs de drie aan Nicolaas gewijde kerken op de Wallen: de Sint-Nicolaasbasiliek, de Oude Kerk en Ons’ Lieve Heer op Solder.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?